30.05.2010 - 01:02 | Son Güncellenme:
EYLEM TÜRK
Tüm Restoranlar, Lokantacılar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES), eylül ayında düzenleyeceği ‘Lezzet Festivali’nde ‘2010’ çeşit yemek yapacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Esenler Belediyesi tarafından desteklenen projenin Feshane’de gerçekleştirileceğini söyleyen TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, “2007 yılında yine Feshane’de 400 çeşit yemek yapmıştık. O gün alınan kararla 2010 yılında da ‘2010’ çeşit yapma planımız vardı. Bu projemizi de eylül ayında hayata geçireceğiz” dedi.
Türk mutfağının büyüklüğünü ve genişliğini anlatmak amacıyla yola çıktıklarını belirten Bingöl şunları söyledi:
“Ünlü gurmelerle, yemek yazarları ve gazetecilerle irtibata geçip bu organizasyona davet edeceğiz. 200 restoran ve yemek firması bu organizasyona destek verecek. Festivalin 1 milyon liralık bir maliyeti olacak.”
Seçici kurul
Hangi yemek ve tatlının hangi restoran tarafından hazırlanacağını belirlemek için bir seçici kurul oluşturulacağını ifade eden Bingöl, “Türk mutfağına özgü yemeklerin sunulacağı organizasyonda yöresel lezzetler de yer alacak. Her ile ait geleneksel yemekler yapacağız” dedi.
Yemekleri bozulma riskine karşı organizasyonun bir gün süreceğini anlatan Bingöl, “İstanbul Lezzet Festivali’nin patenti derneğimize ait. Bu etkinliği gelenekselleştirip her yıl düzenleyeceğiz. İstanbullular ve turistler o gün yemeğe doyacak” diye konuştu.
Festival günü Feshane’ye gidenlerin yemeklerden ücretsiz olarak tadabileceğini vurgulayan Bingöl ayrıca 2010 çeşit yemeğin yapılacağı bu festivalle Guinness Rekorlar kitabına girmek için başvuruda bulunacaklarını belirtti.
Festivalde yer alacak bazı yöresel lezzetler
- Çağla Aşı (Gaziantep)
- Unutbeni (Urfa)
- Kitel (Siirt)
- Hoşmerim (Balıkesir)
- Tepsi Kebap (Hatay)
- Bamya Çorbası (Konya)
- Mıhlama (Trabzon)
-Köfte (İnegöl)
- Ayran Aşı (Erzurum)
- Hinkal (Artvin)
- Sömelek Köftesi (Kahramanmaraş)
- Mücmeri (İzmir)
- Taşlık Kavurması (Çorum)