10.08.2021 - 01:28 | Son Güncellenme:
Öncelikli olarak yoğurt mayalamak için kullanılan süt pastörize edilmiş yani hazır kutu süt ise evde yapılan yoğurt tutmayacaktır. Maya için kullanılacak olan yoğurt hazır yoğurt ise evde yapılan yoğurt sıvı olmaktadır. Yoğurt kurarken dikkat edilmesi gereken ilk nokta köy yoğurdu kullanmak, eğer köy yoğurdu bulunamaz ise süzme yoğurt kullanılmalıdır.
Yoğurt Neden Tutmaz?
Evde yoğurt mayalamak için kullanılan süt pastörize edilmiş yani dışarıda satılan hazır kutu sütlerden ise yoğurt tutmaz. Maya için kullanılacak olan yoğurdun köy yoğurdu ya da süzme yoğurt olması önemlidir. Eğer hazır kap yoğurt kullanılırsa, yoğurt sulu bir kıvamda olacaktır.
Yoğurt yapmak için kaynatılan sütün ılıması beklenmelidir. Ancak sütün çok fazla soğutulmaması gerekir yoksa yoğurt tutmayacaktır.
Evde Yapılan Yoğurt Neden Sıvı Olur?
Mayalanan sütün bulunduğu tencerenin ağzının hava almayacak bir şekilde iyici kapatılması gerekmekte ardından havlu ya da bir örtü ile sarılması gerekmektedir. Eğer yoğurt yapılan kap iyi bir şekilde sarılmaz ise kurulan yoğurt sıvı olur.
Antibiyotik kullanmış ve hasta bir inekten sağılan süt ile yoğurt yapılmamalıdır. Aynı zamanda gebe inekten sağılan süt ile de yapılan yoğurt tutmaz.
Tüm şartlara rağmen yoğurt tutmuyorsa;
Genişçe bir kaba kaynar su ekleyip içerisine mayalanmamış sütün olduğu tencereyi koyun. Birkaç saat bu şekilde beklettikten sonra süt tenceresini buzdolabında 5 saat dinlendirdikten sonra yoğurt hazır olacaktır.
Bu yöntem ile yoğurt yine de tutmaz ise süt israf edilmemeli, çökelek yapımında kullanılabilmektedir. Mayalanmamış yoğurdun bulunduğu tencereyi ocağa alarak tahta kaşık ile karıştırın. Bir süre kaynadıktan sonra temiz bir tülbent ile süzülebilir.