01.12.2015 - 14:03 | Son Güncellenme:
Üniversiteye girişin ikinci ayağı olan LYS tarihleri adaylar tarafından merakla bekleniyordu. Pek çok üniversite öğrencisi adayı, bir yandan sınav hazırlık stresi yaşarken diğer yandan LYS 2016 ne zaman?, LYS başvuruları hangi tarihler arasında alınacak? LYS'ye nasıl hazırlanmam gerekir?, Sonuçlar ne zaman açıklanacak? Gibi sorulara yanıt aradılar.
Heyecanla beklenen bu soruların yanıtı Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden geldi. ÖSYM sınav takviminin yayınlanmasıyla 'LYS ne zaman?' sorusu yanıt buldu. Öte yandan ÖSYM bu sene farklı bir yol izleyecek. YGS sınav tarihlerinin yanında sonuç tarihlerinin de yer verildiği ÖSYM sınav takvimiyle adaylar sonuç stresi yaşamayacak.
2016 LYS SINAVLARI NE ZAMAN?
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-4 Sosyal Bilimler: 18 Haziran 2016, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-1 Matematik: 19 Haziran 2016, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-5 Yabancı Dil: 25 Haziran 2016, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-2 Fen Bilimleri: 25 Haziran 2016, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)-3 Edebiyat-Coğrafya: 26 Haziran 2016, LYS başvuruları 1-14 Nisan 2016'da alınacak. LYS sonuçları ise 18 Temmuz 2016'da adaylara duyurulacak.
LYS'YE KİMLER GİREBİLİR?
YGS-2016 puanlarından en az biri 180 ve üstü olan adaylar Lisans Yerleştirme Sınavına başvurmaya hak kazanmıştır. Bu adaylar, ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre LYS'lere başvurabileceklerdir. LYS'ler için YGS'den ayrı bir kılavuz bulunmamaktadır.
2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kılavuzu, ÖSYS ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsamaktadır. Adayların başvuru yapmadan önce bu kılavuzu dikkatle incelemesi gerekmektedir.
LYS başvuruları biresyel olaran İnternet aracılığı ile yapılabileceği belirlenen hizmet ücreti ödenerek Başvuru Merkezi aracılığı ile de yapabilecektir. LYS'lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS'den hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler.
LYS'YE GİRECEK ADAYLARIN YAPMASI GEREKENLER
Girecekleri LYS'lere karar vermek, LYS ücretlerini ÖSYS kılavuzunda belirtilen bankalardan birine yatırmak (adaylar kredi kartı ile de sınav ücretini ödeyebileceklerdir), Hangi ilde sınava girmek istediklerine karar vermek ve
internet veya Başvuru Merkezi aracılığı ile başvurularını yapmak.
LYS BAŞVURU ŞARTLARI
LYS'ler 81 il merkezinde ve Lefkoşa'da yapılacaktır. Adaylar girmek istedikleri LYS'lerin tümüne aynı merkezde gireceklerdir. Her aday 2 sınav merkezi tercihi yapabilecektir.
İnternet üzerinden başvuru yapan adaylar; "Başvurunuz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir." uyarısını mutlaka görmelidir. Aksi takdirde başvuru yapılmamış demektir. ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu değildir. Adaylar başvuru sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır.
LYS HAZIRLIK SÜRECİ
LYS’deki başarınızın yerleştirme puanınızı % 60 oranında etkiler. Bu nedenle YGS'den istediğiniz sonucu alamasanız bile tüm gücünüzle LYS’ye hazırlanın. YGS’de yüksek bir net çıkarmanız sizi rehavete sürüklememeli, düşük bir puan almanız da asla ümidinizi kırmamalıdır.
LYS’deki sorular bilgi ağırlıklı olacağı için konulara yüzeysel çalışmamalısınız. Özellikle sözel derslerdeki kavram, isim ve eserleri özümsemeden geçmemelisiniz.
Hedeflediğiniz bölümü kazanmak için yaklaşık kaç net yapmanız gerektiğini hesaplayın. Bu puanı yakalamak için de çalışınca sonuç alabileceğiniz- konulara ağırlık vermeniz mantıklı olacaktır. Özellikle Sayısalcıların Fen-2 konularına, TM’cilerin de Mat-2 konularına çalışırken seçici olması gerekir.
Deneme sınavlarında çoğunlukla yanlış yaptığınız konuları belirlemeli ve bu konular üzerinde ayrıntılı bir şekilde durmalısınız. Öte yandan soru çözerken farklı kaynaklardan yararlanmalısınız. Bu size farklı bir bakış açısı kazandıracaktır.