EğitimYGS başvuruları başladı mı?

YGS başvuruları başladı mı?

04.01.2016 - 14:53 | Son Güncellenme:

YGS 2016 başvuruları başladı. Üniversiteye girişin ilk adımı olan YGS için başvuru şartları ve ayrıntıları haberimizde derledik. YGS başvuruları 6-20 Ocak arasında gerçekleşecek.

YGS başvuruları başladı mı

Üniversiteye girişte birinci basamak 2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS 2016) ile üniversiteye girişte ikinci basamak 2016 Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS 2016) başvuru ve sınav tarihleri açıklandı.

Haberin Devamı

YGS 2016 için başvurular 6 - 20 Ocak arasında gerçekleşecek. 13 Mart'ta yapılacak olan YGS sınavı sonuçları ise 25 Mart'ta açıklanacak.

LYS başvuruları ise 1- 14 Nisan arasında olacak. 18 - 26 Haziran arasında gerçekleşecek LYS sınav sonuçları ise 18 Temmuz'da belli olacak.

BAŞVURU ÜCRETLERİ NE KADAR?
2016-ÖSYS’ye KKTC ve yurt içinden başvuran adaylardan;
*“YGS’ye girmek istiyorum.” seçeneğini işaretleyenler 55,00 TL’yi,
*“Sınavsız geçiş hakkım var, YGS’ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum.” seçeneğini işaretleyenler 15,00 TL’yi (Bu seçeneği işaretleyen adaylardan süresi içinde 15,00 TL ücreti yatırmayanlar sınavsız geçiş hakkı için yükseköğretim programı tercihinde bulunamaz.)

Haberin Devamı

YGS - LYS SINAV TARİHLERİ

2016 YGS SINAV TARİHİ : 13 Mart 2016

2016 LYS SINAV TARİHLERİ:

(LYS)- 4 Sosyal Bilimler: 18 Haziran 2016

(LYS)-1 Matematik: 19 Haziran 2016

(LYS)-5 Yabancı Dil: 25 Haziran 2016

(LYS)-2 Fen Bilimleri: 25 Haziran 2016

(LYS)-3 Edebiyat-Coğrafya: 26 Haziran 2016

YGS'DE TABAN PUANLAR DEĞİŞTİ

Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında ele alınan ve dün kabul edilen karara göre ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarına girişte kullanılan YGS’de uygulanan 140 baraj puanı 150 puana çıkartıldı. YÖK, uygulamanın gerekçesi olarak şu açıklamayı yaptı: “Son yıllarda artan ön lisanstan lisansa geçiş kontenjanları ön lisans programları için aranan yetkinliğin önemini daha da artırmıştır. Alınan bu karar ile ön lisans programları için girdi esaslı bir iyileştirme yapılmıştır.”

Lisans programlarını tercih edebilmek için ham puan olarak yüzde 20 başarıya tekabül eden 180 baraj puanı, ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programları için yüzde 10’luk başarıya eşdeğer olan 140 baraj puanı uygulanmakta. Barajın 140 puandan 150 puana çıkartılması başarı beklentisinin yüzde 10’dan yüzde 12.5’a çıkması yani 16 ham puan eşiğinin 20 ham puana yükselmesi anlamını taşımakta. YÖK, Tıp, Hukuk, Mühendislik ve Mimarlık programları için sıralama tabanı getirmesiyle ilk defa taban puanları yükseltmişti. Yeni uygulamaya da 2016 ÖSYS Kılavuzu’nda yer verilecek.

Haberin Devamı

ÖSYS’YE BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILACAKTIR?
2016-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adayların yapacakları işlemler aşağıda sıralanmaktadır:
a) 2016-ÖSYS Kılavuzuna Erişim: 2016-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adaylar, 2016-ÖSYS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir.
Kılavuz satışı yapılmayacaktır.
b) Başvuruların Nereye Yapılacağının Belirlenmesi:
*Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında öğrenim gören adaylar; başvurularını kendi okullarından yapacaklardır. Kendi okulu başvuru merkezi olmayan adaylar, okul müdürü tarafından ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezine yönlendirilecektir.
*ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) ve eğitim bilgisi bulunan (**) adaylar; başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapabileceklerdir.
*Diğer adaylar (açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan, sistemde kayıtlı eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar); başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinin birinden yapacaklardır.
DİKKAT: MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi bulunan adayların bu bilgileri, 2016-ÖSYS başvuru ekranına yansıtılacaktır. Bu bilgilerinde güncelleme gereken adaylardan;
*Son sınıf öğrencileri kendi okullarına,
*Mezun adaylar İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurarak e-okul sisteminde mevcut bilgilerinin güncellenmesini sağlayacaklardır. MEB e-okul sistemindeki bilgilerin güncellenme işleminin 2016-ÖSYS’ye başvuru süresinden sonra tamamlanabileceği durumlarda bu adaylar, 2016- ÖSYS’ye mevcut bilgileriyle başvuru yapabileceklerdir.
c) Başvuru Yapılacak Merkezler: ÖSYS başvuru merkezlerinin adresleri başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yer alacaktır.
d) Ücretlerin (YGS/LYS veya Sınavsız Geçiş Başvuru Ücreti) Yatırılması
DİKKAT: Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini süresi içinde yatırmayan adayların başvuruları tamamlanmamış olacağından, sisteme girilmiş olan başvuru bilgileri geçersiz sayılacak ve işleme alınmayacaktır.
e) Aday Başvuru Formunun Doldurulması: Adaylar, kılavuzu okuduktan sonra Aday Başvuru Formunu dolduracaklardır.
f) Aday Başvuru Formunun Onaylatılması: Son sınıftaki adaylardan MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlar, Aday Başvuru Formundaki eğitim bilgilerini kendi okul müdürlüklerine onaylatacaklardır.