16.06.2021 - 04:02 | Son Güncellenme:
Biyoloji; canlıların mevcut yapılarını, yaşamsal olan faaliyetlerini, davranış biçimlerini, gelişim düzeylerini, yeryüzündeki dağılış şekillerini, birbirleri ile ve çevreleri ile bulunan ilişkilerini inceleyen bir bilim dalıdır.
Yaşam Bilimi Nedir?
Biyoloji veya yaşam bilimi, canlıları inceleyen bir bilim dalıdır. Biyoloji ile ilgilenmekte olan bilim insanına ise biyolog veya yaşam bilimci adı verilir. Biyologlar, bütün canlıları; bütün gezegeni kaplayan global boyuttan, hücre ya da molekülleri kapsamına alan mikroskobik boyuta kadar bunları etkileyen önemli nitelikteki dinamik olaylar ile beraber incelemekte olan biyoloji bilimi ile uğraşan kişilerdir. Pek çok süreci bünyesinde bulunduran yaşamsal süreçlerden birkaç tanesi; enerjinin ve maddenin işlenmesi, vücudu meydana getiren maddelerin sentezlenebilmesi, yaraların iyileşebilmesi ve bütün organizmanın çoğalmasıdır.
Canlı Nedir?
Canlı veya organizma, biyoloji ya da ekolojide işlevlerini yaşama olabildiğince ayak uydurarak sürdürebilen basit bir yapıya sahip moleküllerinin ya da karmaşık yapılı organ mekanizmalarının bir araya gelmesi ile ortaya çıkan varlıklar için kullanılmakta olan bir kavramdır. Canlıların çevreye uyum sağlayabilme, kalıtım ve üreme gibi ortak özellikleri, doğal varlıklar kapsamının ve yaşamın temel ögelerini ortaya çıkarır.
Canlıların Ortak Özellikleri Nelerdir?
Canlıların çok sayıda ortak özelliği bulunur. Bu özellikleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Hücresel yapı
Beslenme
Solonum ve enerjinin üretilmesi
Metabolizma
Organizasyon
Hareket
Çevresel uyarılara karşı tepki verme
Üreme
Boşaltım
Adaptasyon
Büyüme
Homeostasi ya da iç denge
Protein sentezi
Şeklinde canlıların ortak özelliklerini sıralamak mümkündür.