09.06.2021 - 02:09 | Son Güncellenme:
Varlık felsefesinin temsilcileri ve en önemli eserleri şu şekilde sıralanabilir:
1- Farabi - İlimlerin Sayımı 2- Aristoteles - Poetika
3- Edmund Husserl - Kesin Bir Bilim Olarak Felsefe
4- Martin Heidegger - Varlığın Patikaları
Varlık Felsefesi Nedir?
Varlığı nicelik ve nitelik yönünden inceleyen felsefe dalına varlık felsefesi ya da ontoloji adı verilir. Bu felsefi disiplinin ilk soruları ''Varlık var mıdır? '' ve ''Ben var mıyım'' sorularıdır. Bir şeyin gerçekten var olup olmadığını sorgulayan ontolojide varlık kavramı çok yönlü olarak ele alınmıştır.
Bazı filozoflar sadece duyu organları ile algılanabilen varlıkları gerçek kabul ederken, Platon, Aristoteles ve Martin Heideigger gibi düşünürler, varlığın ancak metafizik bir düzlemde olabileceğini iddia etmiştir.
Benlik kavramı üzerine de yazılar kaleme alan filozoflar, maddi, manevi, somut ve soyut varlıkla üzerinden benliği tanımlamıştır. Varlığın nasıl ve niçin yaratıldığı, dünyadaki amacı ve gerçekliği de ontoloji felsefesinde irdelenen konular arasında yer alır.
Bu felsefenin temsilcileri varlığı çeşitli kategorilere ayırarak temellendirmiş ve sınıflandırmıştır. Farabi, Tusi ve Sadreddin Konevi gibi İslam filozofları ise Tanrı'yı Vacibü'l Vücud (zorunlu varlık), insanı ise ''mümkün varlık'' olarak nitelendirmiştir.
Varlık felsefesi, Egzistansiyalizm (varoluşçuluk) ve Epistemoloji'nin (bilgi felsefesi) ortaya çıkmasında etkili olmuştur.