31.03.2021 - 16:46 | Son Güncellenme:
Vali bir şehirde belediye başkanı kadar yetkileri olan bir kurumdur. Vali doğrudan devlete bağlıdır. Devlet tarafından verilen özel görevleri icra eder.
Valinin Görevleri Nelerdir?
1) İl Bütçesini Hazırlamak
Devlet tarafından her ile bir bütçe ayrılmaktadır. Bu bütçenin de hazırlanmasını vali temin etmektedir. Vali tüm ilçelere göre bu bütçeyi belirler. Titizlikle bu işlemleri gerçekleştirir. Kanuna uygun bir şekilde bütçe hazırlamasını yapar.
2) İl Özel İdaresini Denetlemek
Valinin en önemli görevleri arasında denetlemek gelmektedir. Özel il idaresini denetlemek ve halkın ortak ihtiyaçlarını belirleyerek buna yönelik çalışmalar yapmak da özel il idaresinin görevleri arasında yer almaktadır.
3) Jandarma ve Polisin Görev Yerlerini Değiştirmek
İl için bazı bölgelere jandarma ve bazı bölgelere de polis bakmaktadır. Valinin görevleri arasında da yine bu kolluk kuvvetlerinin yerlerini ihtiyaca göre değiştirmek geliyor. Vali ihtiyacı belirledikten sonra jandarma ve polislere duyuru yaparak yerlerini değiştirir.
4) Kamu Düzenini Sağlamak
Emniyet teşkilatı bir ilde doğrudan valiye bağlıdır. Vali toplumun huzurunu ve refahını sağlamak adına çalışmalar yapar. Kamu düzenini sağlamak açısından herhangi bir olayın gerçekleşmesini önlemek ve huzursuzluğa neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması açısından emniyet teşkilatlarına bildiri yayınlar.
5) Devlete Bağlı Olan Kurumların Denetimini Yapmak
Vali bir ilde devlete bağlı olan tüm kuruluşların denetimini yapmakla mükelleftir. Bu valinin temel görevleri arasında değerlendirilmektedir. Eğer bu kurumlarda devlet aleyhine gelişen bir durum söz konusu ise vali görevlileri bu durumu rapor hazırlayarak bildirir. Bunun sonucunda ise denetimlerini titizlikle yaparlar.
Kısaca Maddeler Halinde Valilerin Yetkileri
- İl bütçesinde yoksul vatandaşlara pay ödeneği sağlamak.
- Şartsız bir şekilde il için gelen bağışları kabul etmek.
- Bütçeyi detaylı şekilde hazırlamak ve bütçenin dağılımının titizlikle uygulamak.
- Özel il idarelerinin denetimi yapmak.
- Devlet adına tüm devlete ait olan kuruluşların il bazında denetimini yapmak.
- Yetkili organlar adına kararlar almak ve bu kararları uygulamak için bildiri yayınlamak.