29.03.2021 - 01:03 | Son Güncellenme:
Ulaşım, ülkelerin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde çok önemli bir kıstastır. Bu sebeple ülkeler ulaşım konusunda çok fazla yatırım yapmaktadır. Yurt içi ulaşım ve yurt dışı ulaşım ülkeler için oldukça önemlidir.
Ulaşım Nedir?
Ulaşım insan ya da diğer canlı ve cansız varlıkların taşınmasını sağlar. Ulaşım farklı şekillerde gelişebilmektedir. Ulaşım;
Karayolu
Havayolu
Denizyolu
Demiryolu olmak üzere 4 gruba ayrılmaktadır.
Tüm bu ulaşım türlerinde kullanılan araçlar birbirinden farklıdır. Bunun yanında şehir içi, şehirlerarası ve yurt dışı seyahatlerinde insanlar farklı ulaşım yollarını tercih edebilmektedir. Kişiler gidecekleri yer, konfor, hız, güvenlik gibi konuları göz önünde bulundurarak ulaşım türlerini belirlemektedir.
Ulaşım Türleri ve Araçları Nelerdir?
Ulaşım karayolu, havayolu, denizyolu ve demir yolu olmak üzere 4 farklı şekilde gerçekleşebilmektedir.
Deniz yolu ulaşımında genellikle yat, vapur, kano, taka, şilep, tekne, feribot, yelkenli ya da deniz altı gibi çeşitli araçlar tercih edilmektedir. Bu araçların özellikleri, konforu ve yolcu taşıma kapasitesi birbirinden farklılık göstermektedir.
Kara yolu taşımacılığında toplu taşıma araçları sıklıkla kullanılmaktadır. Minibüs, otobüs, metrobüs bu taşıtlar arasında yer almaktadır. Toplu taşıma araçlarının şehir içinde yolcu indirip bindirdiği bölgeler durak olarak isimlendirilir. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin yolcu indirip bindirdiği yerler ise terminal olarak adlandırılmaktadır.
Demir yolu taşıtları dendiğinde tren ilk akla gelen araçtır. Treni kullanan kişiler makinist olarak adlandırılmaktadır.
Hava taşıtları olarak bilinen en yaygın örnekler helikopter ve uçaktır. Hava yolu taşıtlarını kullanan kişiler pilot olarak isimlendirilmektedir. Balon ve zeplin gibi araçlar da hava yolu aracı kategorisine girmektedir.