29.03.2021 - 01:15 | Son Güncellenme:
Turnike uygulaması, ilk yardım esnasında uygulanan ve oldukça kurtarıcı bir hamle olarak ifade edilebilir. Turnike aynı zamanda boğucu sargı olarak da bilinmekte olan bir uygulamadır. Turnike kanamayı durdurmak için yapılması gereken oldukça önemli bir işlem olarak ifade edilebilir.
Turnike Uygulaması Nedir?
Turnike uygulaması, ilk yardımcı tarafından yaralı kişiye yapılan bir uygulamadır. Turnike işlemi ilke yaralının durmayan bir kanaması varsa veya vücudundan kopan bir parça sonucunda devam eden bir kanaması bulunuyorsa ilkyardımcı tarafından uygulanması gerekir. Turnike işlemi, sıkı bir şekilde yapılmalıdır. Bir sargı bezi kanamayı tamamen durduracak şekilde sıkıca bağlanır. Bezin ortasından kalem gibi sert bir cisim geçirilir ve kanama kesilene kadar döndürülme işlemi yapılır.
Turnikenin uygulandığı saatin ve dakikanın turnike yapılan bölgeye yazılması gerekmektedir. Turnike yapılan bölgenin 15-20 dakika aralıklar halinde gevşetilmesi ve tekrar sıkılması gerekmektedir.
Turnike Uygulaması Hangi Durumlarda Yapılır?
Turnike uygulaması, baskı noktalarına yapılan baskının yetersiz olduğu durumlarda uygulanmaktadır. Aynı zamanda uzuv kopması varsa mutlaka turnike işlemi uygulanmalıdır. Bir ortamda çok fazla sayıda yaralı varsa ve tek bir ilkyardımcı bulunuyorsa tüm yaralılar ile ilgilenebilmek için turnike uygulaması yapılmalıdır. Üstelik yaralı kişinin güç şartlar halinde bir yere taşınması gerektiği durumlarda da turnike uygulamasının yapılması gerekecektir.
Turnike uygulaması yapıldığında çok sayıda yaralı bulunuyor ise yaralı kişinin anlına ''T'' harfi veya TURNİKE yazısı yazılması gerekmektedir.