EğitimTürk Sanat Müziği Çalgıları Kaça Ayrılır? Özellikleri Nelerdir?

Türk Sanat Müziği Çalgıları Kaça Ayrılır? Özellikleri Nelerdir?

12.02.2022 - 12:56 | Son Güncellenme:

Türk sanat müziğinin, müzik dünyası için önemli bir yeri vardır. Türk sanat müziği çok farklı çalgı aletleri ile icra edilebilir. Türk kültürüne has, makamlı ve ağır bir müzik türü olan Türk sanat müziği çalgıları kaça ayrılır? Bu çalgı aletlerinin özellikleri nelerdir? Türk sanat müziği çalgılarını tüm detayları ile derledik.

Türk Sanat Müziği Çalgıları Kaça Ayrılır Özellikleri Nelerdir

 Türk sanat müziği Batılı kesim tarafından alaturka müzik olarak da adlandırılmaktadır. Türk kültürüne has makamlıdır. Türk kültürüne özgü havaların çalınması ile gerçekleşir. Müzik dünyasında önemli bir yere sahiptir. Türk sanat müziğinin gerçekleşmesi için birden çok çalgı alet türü kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

 Türk Sanat Müziği Çalgıları Kaça Ayrılır?

 Türk sanat müziği çalgıları çok çeşitlidir. Ses çıkarma ve çalınma şekline göre gruplara ayrılır. Bu müzik aletlerini gruplandıracak olursak ilk olarak 3'e ayrılır diyebiliriz. Bu gruplarda kendi içerisinde ayrılmaktadır. Sizler için aşağıda detaylı olarak sıraladık;

 -Telli Çalgılar

 -Tezeneli Çalgılar

 -Yaylı Çalgılar

 -Üflemeli Çalgılar

 -Vurmalı Çalgılar

 -Deri Vurmalı Çalgılar

 -Çarpma Vurmalı Çalgılar

 Türk Sanat Müziği Çalgılarının Özellikleri Nelerdir?

 Türk sanat müziği çalgılarının ortak noktası bir araya geldiklerinde hoş bir ses oluşturmasıdır. Bu çalgı türlerinin özellikleri de ayrıldıkları gruplara göre değişmektedir. Bunlardan ilki telli çalgılardır. Telli çalgıların özelliklerinin başında ise müzik aletinin üzerinde bulunan tellere dokunularak notaların ses çıkarmasıdır. Diğer bir grup olan üflemeli çalgılar ise nefes gücü ile ses çıkarmaktadır.

Haberin Devamı

 Müzik aletinin üzerinde bulunan ve ağız kısmı için ayrılan bölümden nefes verilerek ses çıkarmaktadır. Aynı zamanda seslerin notalara dönüşmesi için ayrılan bölümlere uygun şekilde basılması ile ses çıkarmaktadır. Vurmalı çalgıların özellikleri ise el ile ya da müzik aletine uygun bir başka alet daha var ise onun hareketleri ise ses çıkarmasıdır.