31.05.2021 - 03:12 | Son Güncellenme:
Tragedyanın ilk örnekleri, ilk örnekleri eski Yunan edebiyatında (MÖ. 6.yy) seyircide korku ve acıma duyguları uyandırarak ruhu tüm tutkulardan temizlemek amacı ile yazılan ve kendine özgü katı kuralları olan özel bir oyun türüdür.
Tragedya Nedir?
Tragedya, Yunanca tragoidia sözcüğünden gelen bir kelimedir. Tragos keçi, oidia ise ezgi anlamına gelir. Bu sayede tragedya “keçi ezgisi” anlamına gelir. Tragedyanın sözlük anlamı ise, ciddi ve hüzün veren karakterlerle kurulu ve sonu kötü biten bir dramatik bir yapıttır. Tragedya bu kavram üzerinden yola çıkılarak kolaylıkla anlatılabilir. Tragedya, eski Latin ve Yunan edebiyatlarının taklit edildiği ve Klasisizm‘in de etkili olduğu 17. yüzyılda, özellikle de Fransa’da yeniden canlanmış ve 19.yüzyılın ortalarına kadar da sürmüştür.
Tragedya, bir kahramanın kendi etrafında gelişen olaylarla savaşarak kendinden daha anlamlı ve büyük olduklarını anlayarak bu olaylar karşısında yenik düşmesini konu alır. Tragedya oyunlarında gelişen olaylar kahramanın ölmesi ya da yenilmesi ile önem kazanır. Tragedya oyunlarında ve Shakespeare‘in tragedyalarında, oyunlar genellikle kahramanın ölümüyle ya da yenilgisi ile sonuçlanır. Ama ölüm her zaman da acı verici olmayabilir. Kendi yaşamımızda da bizim dışımızda yani bizden soyutlanmış ölüm olayları çoğu zaman trajik olmaktan çıkar.
Tragedya ile Komedya Ortak Özellikleri Nelerdir?
İki oyunun da kökeni Antik Yunan'a dayanır.
İkisi de koro ve diyalog bölümlerinden meydana gelir.
Her ikisi de Bağ Bozumu tanrısı olan Dionyysos için yapılan törenler nedeni ile ortaya çıkmıştır.
İkisi de beş perdeden meydana gelir.
Her ikisi de manzumdur. ( 17. yüzyılda klasik edebiyatta nesirle yazılmış olan komediler de bulunur.)
Tragedya ile Komedyanın Farkları
Trajedi, yaşamın en acıklı yanlarını, komedi ise dram, gülünç ise hem acıklı hem de gülünç yönlerini ele alır.
Trajedide kişiler soylu ve olağanüstü kişilerdir. Komedi ve dramda ise kişiler halktan yani sıradan kimselerdir.
Trajedide konular mitolojiden ve tarihi olaylardan alınır ama komedi türünde ise, konular günlük yaşamdan alınır.
Klasik trajedide üç birlik kuralına yani (olay, mekan ve zaman) uyma zorunluluğu vardır. Komedide bu kurala ilk dönemlerde uyulmuş ve daha sonra uyulmamıştır.