EğitimTorf Toprak Nedir, Ne İşe Yarar? Torf Toprak Nasıl Yapılır?

Torf Toprak Nedir, Ne İşe Yarar? Torf Toprak Nasıl Yapılır?

29.03.2021 - 01:25 | Son Güncellenme:

Doğada bulunduğu yerin özelliklerine göre bir takım toprak çeşitleri bulunmaktadır. Bu toprak çeşitlerinin kullanım yerleri, içinde bulunan minerallere göre değişiklik göstermektedir. Mineral yönünden zengin olarak bulunan topraklar özellikle bitki yetiştiriciliğinde tercih edilmektedir. Torf toprak da bu tür sayılan topraklar arasındadır. Peki, mineral yönünden zengin olduğu bilinen torf toprağı, nasıl elde edilmektedir? Hangi alanlarda kullanımı daha yaygındır? İşte, torf toprağının içerikleri ve kullanım alanına dair bilgiler.

Torf Toprak Nedir, Ne İşe Yarar Torf Toprak Nasıl Yapılır

 Torf ismi, organik bir toprak düzenleyici olarak bilinmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere bu topraklar organik yollar ile elde edilmektedir. Bunun için elde edim süreleri diğer çeşitlere nazaran daha uzun sürmektedir.

Haberin Devamı

 Torf Toprak Nedir?

 Göllerde bulunan su seviyelerinin düşmesi sonucu söz konusu yataklarda bir takım bitkiler oluşmaktadır. Su seviyesinin tekrar artması bu bitkini ölmesine neden olmaktadır. Bu dönüşüm mevsimlere ve yıllara göre devam edip gitmektedir. Bu döngü arasında ilgili alanda organik bir toprak türü oluşur. Oluşan bu toprak türüne torf toprak adı verilir.

 Torf Toprak Ne İşe Yarar?

 Bu toprak türü düzenleyici bir özellik gösterir. Özellikle nem ve havanın düzenlenmesini sağlayarak ilgili bitkiye daha ideal bir yetişme ortamı sağlar. İçerisinde ayrıca bir besin maddesi içermez. Fidan yetiştirme ve saksılı süs bitkilerinde kullanma bakımında favori durumdadır. Lifli yapıda olması içerisinde ph bakımından 5,5 - 6,5 bantlarında olması kendini değerli bir toprak çeşidi yapmaktadır.

Haberin Devamı

 Torf Toprak Nasıl Yapılır?

 Torf toprakları bazen turba toprak ifadesi ile de bilinir. Bu toprak çok yağış alan, nemli ve yaz sıcaklarının az olduğu yörelerde, özellikle bataklık, sazlık gibi su altında yetişen bitkilerin kısmen çürümesi ve uzun zamanlar bu döngünün devam etmesi ile oluşmakta olan katmanlardan elde edilen toprak çeşitlerindendir.