21.05.2021 - 15:09 | Son Güncellenme:
Her bilginin işlevsel olması ve düzenli bir hale gelebilmesi için toplumsal yapı ön plana çıkar. Uzun yıllar içerisinde oluşan bir yapı olarak da ifade etmek mümkün. Bu nedenden dolayı dünya çapında toplumsal yapı her ülkede farklılık gösterirken, vazgeçilmez bir unsur olarak da anlatılabilir.
Toplumsal Yapı Nedir?
Toplumda organize olmuş ilişkiler bütününe toplumsal yapı denir. Toplumun bir aynası gibidir ve çerçevesini oluşturur. Bu çerçeve toplumdaki birey henüz doğmadan önce kültürel bir yapı altında kaynaşmış, korunmuş ve ilişkiler sistematik bir şekilde örgüt haline gelmiştir. Böylece ülkenin çehresi oluşur ve insanlar toplumsal yapıya ayak uydurarak buna uygun biçimde yaşamını sürdürür.
Toplumsal Yapı Hangi Öğelerden Oluşur?
Toplumsal yapı belli başlı öğelerden oluşur ve bu öğeler arasındaki ilişkileri ifade eder. Böylece anlamı itibariyle toplumdaki önemli bir kavram olarak öne çıkar.
- Aile
- Ekonomi
- Siyaset
- Kültür
- Eğitim
- Ahlak
- Hukuk
- Din
Bu şekilde farklı grup ve bireyler üzerinden her bir öğe değişkenlik göstererek toplumsal yapı oluşmaktadır.
Toplumsal Yapı Kuramları Nelerdir?
Toplumsal yapıyı açıklayan birtakım kurallar ön plana çıkar. Özellikle yapısalcılık, yapısal fonksiyonalizm, çatışma kuramı, sosyal alışveriş kuramı ve evrim sentez kuramı bunlar içerisinde yer alır. Her biri kuramsal olarak inceleme ve araştırma neticesinde, kaynaştırma üzerinden toplumsal yapıyı anlamlandırır. Böylece herhangi bir toplulukta ya da ülkede, toplumsal yapı o bölgedeki insanların ihtiyacına uygun biçimde şekillenir.