03.06.2021 - 01:48 | Son Güncellenme:
Problemlerin çözümünde çarpma, bölme, toplama ve çıkarma işlemleri kullanılmaktadır. Bunlar dört işlem olarak isimlendirilebildiği gibi aritmetik işlem olarak da isimlendirilebilmektedir.
Toplama, Çıkarma, Çarpma ve Bölme Problemleri Nasıl Çözülür?
Çıkarma işlemi (-), toplama işlemi (+), bölme işlemi (÷) ya da (/), çarpma işlemi (x) ya da (.) şeklinde gösterilmektedir. Dört işlem pozitif sayılar arasında yapılabileceği gibi negatif sayılar arasında da kullanılabilmektedir.
Bu işlemlerde 0 her zaman etkisiz eleman görevi görmektedir. Ancak çarpma işleminde 0 yutan elemandır. Yani hangi sayıyı 0 ile çarparsanız çarpın sonuç 0 olacaktır.
Toplama işlemleri ile çarpma işlemlerinde iki sayının yerinin değiştirilmesi durumunda sonuçta herhangi bir değişiklik olmamaktadır. Herhangi bir sayının 10 ile çarpılması sonuna bir 0 eklemek anlamına gelmektedir. 100 ile çarpılması ise sayının sonuna iki 0 eklemek anlamına gelmektedir. Bu kuralların iyi bir şekilde öğrenilmesi dört işlem sorularının daha kolay bir şekilde çözülmesini sağlayacaktır.
Örnek Sorular
Bir haftada toplamda 7 gün bulunmaktadır. Her gün 5 sayfa yazıyorsam öncelikle 7 günde kaç sayfa yazarım bunu bulmam gerekmektedir.
7x5= 35 sayfa yazdığım anlamına gelmektedir.
Defter toplamda 100 sayfalık ise bir haftada 35 sayfa yazıldıysa;
100 - 35 = 65 sayfa boş olduğu anlamına gelmektedir.
Bir deste 10 tane kalem yapar. 5 kutu varsa
10 x 5 = 50 kalem vardır. Bu kalemlerden 10 tanesi kırık ise;
50 - 10 = 40 kalem sağlamdır.