EğitimToplama, Çıkarma, Çarpma Ve Bölme Problemleri Nasıl Çözülür?

Toplama, Çıkarma, Çarpma Ve Bölme Problemleri Nasıl Çözülür?

03.06.2021 - 01:48 | Son Güncellenme:

Matematiğin temelini toplama çıkarma, çarpma ve bölme işlemleri oluşturmaktadır. Bu nedenle öğrencilerin temelinin sağlam olması için öncelikle bu konuları öğrenmeleri gerekmektedir. Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme problemleri nasıl çözülür? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Toplama, Çıkarma, Çarpma Ve Bölme Problemleri Nasıl Çözülür

Problemlerin çözümünde çarpma, bölme, toplama ve çıkarma işlemleri kullanılmaktadır. Bunlar dört işlem olarak isimlendirilebildiği gibi aritmetik işlem olarak da isimlendirilebilmektedir. 

Haberin Devamı

 Toplama, Çıkarma, Çarpma ve Bölme Problemleri Nasıl Çözülür?

 Çıkarma işlemi (-), toplama işlemi (+), bölme işlemi (÷) ya da (/), çarpma işlemi (x) ya da (.) şeklinde gösterilmektedir. Dört işlem pozitif sayılar arasında yapılabileceği gibi negatif sayılar arasında da kullanılabilmektedir. 

 Bu işlemlerde 0 her zaman etkisiz eleman görevi görmektedir. Ancak çarpma işleminde 0 yutan elemandır. Yani hangi sayıyı 0 ile çarparsanız çarpın sonuç 0 olacaktır. 

 Toplama işlemleri ile çarpma işlemlerinde iki sayının yerinin değiştirilmesi durumunda sonuçta herhangi bir değişiklik olmamaktadır. Herhangi bir sayının 10 ile çarpılması sonuna bir 0 eklemek anlamına gelmektedir. 100 ile çarpılması ise sayının sonuna iki 0 eklemek anlamına gelmektedir. Bu kuralların iyi bir şekilde öğrenilmesi dört işlem sorularının daha kolay bir şekilde çözülmesini sağlayacaktır.

Haberin Devamı

 Örnek Sorular

  1. Defterim 100 sayfadır. Her gün defterime 5 sayfalık yazı yazarsam 1 hafta sonunda kaç sayfa boş kalır. 

 Bir haftada toplamda 7 gün bulunmaktadır. Her gün 5 sayfa yazıyorsam öncelikle 7 günde kaç sayfa yazarım bunu bulmam gerekmektedir.

 7x5= 35 sayfa yazdığım anlamına gelmektedir. 

 Defter toplamda 100 sayfalık ise bir haftada 35 sayfa yazıldıysa;

 100 - 35 = 65 sayfa boş olduğu anlamına gelmektedir.

  1. 5 kutunun her birinde bir deste kalem bulunmaktadır. Bu kalemlerin 10 tanesi kırık olduğuna göre kutularda toplam kaç kalem vardır.

 Bir deste 10 tane kalem yapar. 5 kutu varsa

 10 x 5 = 50 kalem vardır. Bu kalemlerden 10 tanesi kırık ise;

 50 - 10 = 40 kalem sağlamdır.