EğitimTemperli Cam Nedir, Nasıl Yapılır? Temperli Cam Kesilir Mi, Kırılır Mı?

Temperli Cam Nedir, Nasıl Yapılır? Temperli Cam Kesilir Mi, Kırılır Mı?

04.03.2021 - 16:37 | Son Güncellenme:

Camlar yapılarına ve özelliklerine göre kristal, hava tabakalı ve empirme camlar başta olmak birçok türe ayrılır. Bu camlardan farklı bir yapıya sahip olan temperli camlar ise birçok farklı alanda kullanılıyor. Son yıllarda ekran koruyucularda da kullanılan bu camların en önemli özelliği darbelere karşı ekstra dayanıklı olmasıdır. Temperli cam nedir, nasıl yapılır? Temperli cam kesilir mi, kırılır mı? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Temperli Cam Nedir, Nasıl Yapılır Temperli Cam Kesilir Mi, Kırılır Mı

Çift katlı camların kullanıldığı sektörler şu şekilde sıralanabilir: Mobilya, güvenlik, aksesuar imalatı ve otomotiv sektörü. 

Haberin Devamı

Temperli Cam Nedir? 

Halk arasında güvenlik camı ve havalı cam gibi isimlerle de bilinir. Özel işlemlerden geçirilerek üretilen temperli camların kullanım alanı oldukça geniştir. Çift katlı camların sehpa, tabak ve masa gibi gündelik yaşamda sıklıkla kullanılan ürünlerde de bulunur. 

Temperli Cam Nasıl Yapılır? 

Camların yüzeyinde basınç oluşturmak ve böylelikle çok daha dayanıklı olmalarını sağlamak için camlara ısıl işlem uygulanır. Bu işlemin uygulanması ile birlikte camlar sadece 10 dakika içerisinde hızla soğumaya başlar. Ani sıcak değişimi camların iç kısımlarının çekilmesini sağlar. 

Temperli Cam Kesilir mi, Kırılır mı? 

Piyasadaki diğer cam çeşitleri gibi temperli camlar da kırılır. Ancak diğer camlardan en büyük farkı kırıldığında son derece küçük parçalara ayrılması, bir anlamda tuzla buz olmasıdır.

Haberin Devamı

Güvenli kullanımlar için ideal standartlara sahip olan temperli camlar trenlerin cam raflarında ve araçların ön camlarında kullanılır. Herhangi bir kaza anında yaralanma riskini en aza indirgediği için kamuya açık binalarda da bu camların kullanımına ağırlık verilmiştir. 

Temperli camların en önemli özelliklerinden bir diğeri ise kesilemiyor oluşudur. Hem kullanışlı hem de dayanıklı olan bu ürünler uzun ömürlüdür. Hem kesilmediği hem de kırıldığında zarar vermediği için dünya genelindeki kullanım oranı günden güne artmaktadır.