EğitimTektonizma Nedir? Tektonizmanın Özellikleri Nelerdir?

Tektonizma Nedir? Tektonizmanın Özellikleri Nelerdir?

14.04.2022 - 17:23 | Son Güncellenme:

Tektonizma, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek öneme sahip konular arasındadır. Bu bakımdan Tektonizma nedir öğrenebilir ve özellikleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Tektonizma nedir? Tektonizmanın özellikleri nelerdir detaylarıyla derledik.

Tektonizma Nedir Tektonizmanın Özellikleri Nelerdir

Tektonizma, kabuk duyarsızlığı demektir. Yer kabuğundaki yapı unsurunun çökme dönemlerindeki yapısal hareketleri anlamına da gelir.

Tektonizma Nedir?

Coğrafya terimi olarak Tektonizmanın anlamı birçok kişi tarafından merak edilerek araştırılmaktadır. Yeryüzünün arazi yapısı dönem dönem çeşitli faktörlerin de etkisi ile değişikliklere uğramıştır. Yeryüzü şekillerinin bazı kısımları oluşumlarını tamamlamak için enerjiyi magmadan alır. Yer kabuğunun da manto etkisi ile hareket etmesi yer kabuğunun hareketleri ya da tektonik yani tektonizma hareketleri ile mümkündür.

Tektonizmanın Özellikleri Nelerdir?

Tektonizma olarak da bilinen tektonik hareketler bu yapıların, dünyanın iç olaylarının meydana getirmiş olduğu kıvrımlar, yapraklanmalar ya da yapılar olarak karşımıza çıkar. Yer kabuğundaki bir yapının unsurlarının çökme dönemlerinde yapısal hareketlerinde değişme olur ve bu değişimler de tektonizma olarak adlandırılır. Bu nedenle tektonizmaların kabuk duyarsızlığı ya da tektonik hareket olarak da bilinmesi mümkündür. Yer kabuğunun yapısını inceleyen tektonizma küçük ölçekli yapıların oluşumunu ve yayılımını da incelemektedir. Tektonik dünya çapındaki tüm yapılar ile ilgilenen bir konudur. Bu nedenle de yer kabuğunda duyarsızlık olması normal kabul edilir. Tektonizmanın ne olduğunu ve ne anlama geldiğini bilerek yeryüzü hareketleri hakkında daha detaylı bilgilere sahip olmak mümkündür.