EğitimTaşyünü Nedir, Nerelerde Kullanılır? Taşyünü Yalıtım Ve Mantoloma Nasıl Yapılır?

Taşyünü Nedir, Nerelerde Kullanılır? Taşyünü Yalıtım Ve Mantoloma Nasıl Yapılır?

07.04.2021 - 16:14 | Son Güncellenme:

Diğer adı kayayünü olarak bilinen taşyünü, volkanik kayaçlardan elde edilen bir yalıtım malzemesi olarak bilinir ve bu şekilde kullanılır. Volkanik kayaçların yaklaşık olarak 1600 derece ya da daha üstünde bir ısıya maruz bırakılması sonucu eritilmesi ile birlikte elyaf haline gelerek elde edilir. Bu malzemenin elde edilmiş olduğu volkanik kayaçlar, mineral düzeyi açısından oldukça zengin inorganik taşlar olarak bilinir. Bu sebepten dolayı çoğunlukla doğal yalıtım malzemesi olarak tercih edilir. Isı ya da ses yalıtımı gibi çeşitli işlemler esnasında kullanılır. Aynı zamanda organik tarımda toprakların yerine kullanıldığı da bilinen bir gerçektir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Taşyünü Nedir, Nerelerde Kullanılır Taşyünü Yalıtım Ve Mantoloma Nasıl Yapılır

Bir diğer adı kayayünü olan taşyünü, bir yalıtım malzemesi olarak kullanılır. Volkanik sayaçlardan elde edilen bu malzeme oldukça kullanışlı ve verimli olması açısından pek çok alanda tercih edilir.

Haberin Devamı

Taşyünü Nerelerde Kullanılır?

Taşyününün kullanıldığı alanlar oldukça geniştir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Elektrikli ev aletlerinde,
  2. Çatı yapımında,
  3. Duvar bölme işlemlerinde,
  4. Fırın izolasyonlarında,
  5. Çelik kapının yalıtımı esnasında,
  6. Dış cephenin yalıtımı esnasında kullanılır. Bunlar haricinde pek çok alanda kullanılan bir malzemedir. Özellikle son yıllarda seracılık ve organik tarım amacıyla da kullanılır. Köklere olan su tutuculuğu ve hava sayesinde çokça tercih edilir. Bu özelliklerinden dolayı meydana gelen ürünlerin kalitesi ve özelliklerini en iyi derecede tutar. Bununla birlikte ısı tasarrufu da yapmaktadır.

Taşyünü Yalıtım ve Montalama İşlemi Nasıl Yapılır?

Bu işlem esnasında levha döşenirken yapıştırma işlemi gören harcın boşluklara sızmaması gerekir. Taşyünü levhası, yatay bir şekilde profil üzerine yerleştirilmelidir. Aşağıdan yukarıya doğru yerleştirilmesi gerekir. Yüzeyde olan seviye değişikliklerinin önlenmesi için mastar yardımı ile birlikte levhaların gönyeye alınması gerekir. Uygulanan sıvıların kurumasından sonra dekoratif kaplama yerine yerleştirilebilir.

Yazarlar