EğitimTanılayıcı Dallanmış Ağaç Tekniği Nedir?

Tanılayıcı Dallanmış Ağaç Tekniği Nedir?

11.11.2021 - 04:58 | Son Güncellenme:

Tanılayıcı Dallanmış Ağaç (TDA) teknikleri, belli bir konuda öğrencilerin neler öğrenip neleri öğrenmediğini tespit etmek için kullanılan tekniklerdir. Özellikle de bu teknik, öğrencilerin yanlış stratejilerini ve yanlış algılamalarını ortaya çıkartmak için kullanılır. Tanılayıcı dallanmış ağaç tekniği nedir sizler için derledik.

Tanılayıcı Dallanmış Ağaç Tekniği Nedir


Tanılayıcı Dallanmış Ağaç (TDA) teknikleri, temelden ayrıntıya doğru giden bir sıraya göre, doğru ya da yanlış ifadeler verilerek öğrenciden de doğru seçim yapması beklenir.

Tanılayıcı Dallanmış Ağaç Tekniği Nedir?

Tanılayıcı Dallanmış Ağaç (TDA) tekniği, geleneksel olarak doğru ve yanlış tipindeki sorulara benzeyen, öğrencilerin verilen önermelere verdikleri doğru ya da yanlış cevaplar sayesinde sonuca ulaşmalarını sağlayan alternatif bir ölçme değerlendirme aracıdır.

Tanılayıcı Ağaç Tekniği Nasıl Yapılır?

Doğru ve yanlış sorularından farklı bir şekilde, hazırlanan önermelerin birbiri ile bağlantı olacak bir şekilde bir bilgi ağını değerlendirmesi ve kapsaması beklenir. Bu sayede hazırlanan önermeler ise, TDA diyagramı içine yerleştirilir. Belirli alanlarda öğrencilerin neyi öğrendiğini ve yaşadıkları kavram yanılgılarını ortaya çıkarmak ve öğrencileri değerlendirmek için kullanılabilir. Bu tekniğin asıl amacı ise; alternatif bir ölçme ve değerlendirme yöntemi olarak bilinen TDA tekniğinin tıp eğitiminde nasıl uygulandığını anlamaktır. Bu sayede 8 ya da 16 seçimlik bir ifadeler listesi ile sonlanan dallanmış bir ağaç oluşturulur.

Uygulamada öğrencinin verdiği birbiri ile bağlantılı cevaplarla birbirinden farklı puanlara denk gelen bazı çıkışlar yer alır. Aslında geleneksel ve doğru yanlış tipindeki bir değerlendirmelerden tanılayıcı dallanmış ağaç tekniğinde alınan bir karar bir sonraki kararı da doğrudan etkiler. Bir önceki sorunun bir sonraki soru ile bağlantısı yoktur. Ama öğrencinin çıkış noktasını etkiler.

Tanılayıcı Ağaç Tekniğinin Avantajları

Haberin Devamı

Öğrencinin kafasındaki yanlış stratejiler, yanlış bağlantılar ve sonuçta yanlış bilgiler ortaya çıkarılır.

Doğru yanlış testlerine göre yakalanabilecek şans faktörünü de oldukça azaltır.

Bu teknik kolaylıkla bilgisayar ortamında da uygulanabilir ve her çatallaşan soru daha da kendi içinde geliştirilebilir.

Tanılayıcı Ağaç Tekniğinin Dezavantajları

Değerlendirme ve sentez gibi üst düzey öğrenme düzeylerinin ölçülmesi için yeterli olmayabilir.

Öğrenciler tahmin yaparak doğru cevaba kolaylıkla ulaşabilir.

Birbiri ile ilgili doğru yanlış şeklindeki ifadelerin hazırlanması ve ilk defa kullanan öğretmenler için oldukça zaman alıcı olabilir.

 

 

KEŞFETYENİ
Ünlü oyuncudan sürpriz Instagram hamlesi! Senaristi takipten çıktı...
Ünlü oyuncudan sürpriz Instagram hamlesi! Senaristi takipten çıktı...

Cadde | 17.04.2025 - 07:06

Usta oyuncu Sibel Taşçıoğlu'ndan beklenmedik bir hamle geldi. Oyuncu dizinin senaristi Zeynep Gür'ü takipten çıkardı.

Yazarlar