EğitimTabula Rasa Nedir? Kısaca Felsefede Tabula Rasa Kavramı Ne Demektir?

Tabula Rasa Nedir? Kısaca Felsefede Tabula Rasa Kavramı Ne Demektir?

29.03.2021 - 01:38 | Son Güncellenme:

Felsefe alanında birçok görüş, kuram, tasarım ve önermeler ile karşılaşılmaktadır. Bu ilkelerden bir tanesi de "Boş Levha" önermesi olarak dikkat çeken "Tabula Rasa"önermesidir. Peki, tabula rasa önermesi ne anlama gelmektedir? Düşünürler bu ifadeyi hangi amaç ile kullanmışlardır? Bu önermeyi ortaya atmadaki gerçek sebep neydi? İşte, tabula rasa önermesinin anlamı ve içerdiği hususlar hakkında detaylar.

Tabula Rasa Nedir Kısaca Felsefede Tabula Rasa Kavramı Ne Demektir

Bu önermenin aslı boş levha önermesini işaret eden John Lock tarafından ortaya atılmıştır. Tabula rasa görüşü bazı kaynaklarda tabula rosa olarak da yer almaktadır. Boş çerçeve tabiri ile özdeşleşen bir önermedir.

Haberin Devamı

 Tabula Rasa Nedir?

 Hume, zihnimizde bulunan fikirlerin doğuştan gelmediğini, dolayısıyla insanın fikre sahip olmadan doğduğunu işaret etmektedir. Aynı zamanda yine Hume, nedensellik olayına da karşı çıkmaktadır. Şeyler ve ifadeler arasında kurulan bir takım ilişkilerin kendi özelliklerinden kaynaklı olmadığı, insanların deneyimsel alışkanlıklarından kaynaklı olduğu görüşü bulunmaktadır.

 Bu ifadeler arasında bulunan bağlantı şeklini insanlar kendi teknikleri ile ortaya çıkaramamakta, sadece bir takım atıflarda bulunabilmektedir. Yani doğa kurallarla işlenemez ve formüle edilemez durumda bulunmaktadır. Bu bağlamda insanlar doğayı algılamak, olguları yorumlamak için bir takım sistemler, formüller ve önce sonra ilişkileri kurmaktadır.

Haberin Devamı

 Kısaca Felsefede Tabula Rasa Kavramı Ne Demektir?

 John Locke, insana hayatta tek yol gösterici olan unsurun akıl olduğu vurgulamaktadır. Bu bağlamda insanların bu yol gösterici nitelikte bulunan akıllarını kullanarak, tüm otorite ve geleneksel baskılara karşı kurtulma imkanının olduğu ve özgür düşünceleri seçebileceğini ifade etmektedir. Locke göre toplum ve insanı ileri aşamaya götürecek unsur özgür düşünce olacaktır. Tabula rasa önermesi de insanların doğumu ile sahip oldukları boş çerçeveyi kendi akılları sayesinde şekillendirebileceği anlamını çağrıştırır. Bu bağlamda, kaderci felsefecilerin görüşleri ile tam ters doğrultuda gelişir.