EğitimSürtünme Kuvveti Formülü Nedir? N Ve K Ne Anlama Gelir?

Sürtünme Kuvveti Formülü Nedir? N Ve K Ne Anlama Gelir?

24.03.2022 - 04:04 | Son Güncellenme:

Sürtünme kuvveti formülünü öğrenmeden önce sürtünme kuvveti ne demektir? Sorusunun cevabını bilmek gerekmektedir. Sürtünme kuvveti; bir biriyle temas haline bulunan iki nesne arasındaki harekete karşı oluşan kuvvettir. Sürtünme kuvveti kinetik ve statik sürtünme kuvveti olarak iki türdür. Statik sürtünme kuvvetine destek kuvveti de denilebilmektedir. Sürtünme kuvveti formülü nedir? N ve K ne anlama gelir detayları ile derledik.

Sürtünme Kuvveti Formülü Nedir N Ve K Ne Anlama Gelir


Sürtünme kuvveti, iki cismin teması halinde ortaya çıkan enerjidir. Sürtünme kuvveti formülü; Fs= K.N şeklinde kullanılmaktadır. Örnek olarak bir masa düşünüp masayı hareket ettirmeye çalışılan ilk anda zorlanıldığı halde hareketin başlamasıyla iş daha kolaylaşacaktır. Durgunken kinetik sürtünme gerçekleşmektedir. Hareket haline statik sürtünme kuvveti ortaya çıkmaktadır.

Sürtünme Kuvveti Formülü Nedir?

Sürtünme kuvveti iki cisim arasındaki temasla oluşan hareketten meydana gelen kuvvettir. Sürtünme kuvvetinde N ve K sürtünme katsayını ifade etmektedir. Birimi Newton olarak bilinen sürtünme kuvveti Fs = UxN formülüyle ifade edilmektedir. Newton SI birimiyle tanınmakta, Fs=k.N ise sürtünme katsayısını göstermektedir.

N ve K Ne Anlama Gelir?

Sürtünme kuvveti, iki cisim arasındaki temastan meydana gelmektedir. Kinetik kuvvet ve statik kuvvet olarak iki türde incelenmektedir. Sürtünme kuvvet birimi Newton, SI birimiyle ifade edilmektedir. Sürtünme kuvveti; Fs = k.N sürtünme katsayısını ifade etmektedir. Örnek olarak; 3kg ağırlığında bir cismin hareket ettirebilen kuvvet 6N olarak düşünülür ise, cisim ve yüzey arasında bulunan sürtünme kat sayısı 2 olacaktır. Sürtünme kuvveti formülü; Fs = UxN olarak bilinmektedir. Bu formülde Fs sürtünme kuvveti, U ise sürtünme katsayısını temsil eder. N ise tepki kuvvetini ifade etmektedir. Sürtünme kuvvet birimi Newton olarak bilinmektedir. Kinetik sürtünme ve statik sürtünme olarak tanımlanan sürtünme türleri farklı kuvvetleri temsil etmektedir.