01.04.2021 - 01:31 | Son Güncellenme:
Günümüzde hem ses hem de görüntü kaydedebilen cihazlar üretilmektedir. Ses kayıt teknolojisinin gelişmesi ile birlikte stenografi kullanımı dünya genelinde azalmıştır.
Stenografi Nedir?
Stenografi, 19. yüzyılda geliştirilmiş bir yazı sistemidir. Her harf ya da heceye karşılık gelen bir sembol vardır. Bu semboller sadece o sembollerin anlamını bilen kişiler tarafından yazılıp anlaşılabilir. Başlı başına bir uzmanlık dalı olan stenografi, gazetecilik, hukuk, sekreterlik ve medya gibi alanlarda kullanılır.
Bu sistemin kullanılmasındaki temel amaç, konuşulanları olduğu gibi ve hızlı bir şekilde yazıya aktarmaktır.
Stenografi Nasıl Kullanılır?
Stenografi, steno daktilosu adı verilen bir yazı yazma aracı ile kullanılır. Bu daktilonun diğer daktilolardan iki farkı vardır.
1- Üzerinde, alfabedeki harflerin ve sayıların yerine, stenografi alfabesinde yer alan simgeler yer alır.
2- Diğer daktilolara göre daha sessiz çalışır. Bu özellik, steno daktilolarının başta meclis ve mahkeme salonları olmak üzere birçok farklı alanda kullanılmasında etkili olmuştur.
Stenograflar Ne İş Yapar?
Stenograflar, mecliste yapılan konuşmaları steno daktilosu ile yazıya aktarır. İhtiyaca ve talebe göre, daha sonra steno alfabesiyle yazılmış metinleri normal alfabeyle tekrar yazabilir.
Ülkemizde stenograf olmak için özel kurslara yazılmak gerekiyor. Bu kurslar yaklaşık 3 ay sürmekte ve kursun sonundaki sınavda başarılı olanlara stenograf belgesi verilmektedir. Bu belge ile başta meclis ve televizyon kanalları olmak üzere birçok yere iş başvurusu yapılabilir.