SözlükTürk Akreditasyon Kurumu (Türkak) Nedir, Ne İş Yapar? Türkak Görevleri Nelerdir?

Türk Akreditasyon Kurumu (Türkak) Nedir, Ne İş Yapar? Türkak Görevleri Nelerdir?

07.07.2022 - 14:56 | Son Güncellenme:

Türk Akreditasyon Kurumu 1999 yılında, 4457 sayılı kanunla kurulmuş olan bir kamu kurumu olarak bilinmektedir. Türk Akreditasyon Kurumunun ilk başta Başbakanlığa bağlı olarak kurulduğu söylenebilir. Günümüzde ise Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile ilgilidir. Türk Akreditasyon Kurumu'nun özel hukuk kurallarına tabi olduğu bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Türk Akreditasyon Kurumu (Türkak) Nedir, Ne İş Yapar Türkak Görevleri Nelerdir

Türk Akreditasyon Kurumu aynı zamanda TÜRKAK olarak da bilinmektedir. TÜRKAK bir kalite organizasyonu olarak ifade edilebilir. Türkiye piyasasında yer alan hizmetleri ve ürünleri denetleyen kuruluşları kontrol etmektedir.

Haberin Devamı

 Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Nedir, Ne İş Yapar?

 Türk Akreditasyon Kurumu, uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmektedir. Türk Akreditasyon kurumunun bir kalite organizasyonu olduğu bilinmektedir. 1999 yılında Ankara merkezli olarak kurulmuştur. Türkiye piyasasında yer alan hizmetleri ve ürünleri denetleyici bir özellikte kurulmuştur. Kar amacı gütmeyen bir kamu kurumudur. TÜRKAK, laboratuvar, muayene ve belgelendirme hizmetlerini yürütecek olan kuruluşları akredite etmektedir. 

 TÜRKAK Görevleri Nelerdir?

Genel kalite standartlarına uygun olarak denetim gerçekleştirmek,

Ürünlerin insan ve çevre sağlığına uygun bir şekilde üretildiğinin denetlenmesi, 

Bir güven sembolü olarak görülmektedir. Aynı zamanda ülkemizin kalkınmasına da öncülük eden bir kuruluş olarak bilinmektedir. 

Haberin Devamı

Türk Akreditasyon Kurumu'nun tüzel kişiliğe sahip olan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğu söylenebilir. TÜRKAK, idari ve mali bir özerkliğe sahiptir. Türkiye'de üretilen ürünlerin uluslararası kabul edilebilirliğini denetleyen bir kurumdur. Hizmetlerin güvenirliğine katkıda bulunan bir kuruluş olarak bilinmektedir.