02.12.2021 - 16:34 | Son Güncellenme:
Meze; çoğu zaman içkilerle beraber tüketilen aperatif yemekleri içerisinde yer almaktadır. Bununla beraber meze sözcüğü dilimize, Farsçadan geçmiştir.
Meze Nedir?
Mezeler; ana yemeklerin öncesinde sunulan aperatifler olarak değerlendirilmektedir. Meze türleri; daha çok yemeklerden önce tercih edilir. Bunun yanı sıra meze türleri; içki ile birlikte de tüketilmektedir.
Mezenin TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Meze kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir.
Meze kelimesi Farsça kökenlidir.
Meze kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı şu şekildedir:
- İçki içilirken yenilen yiyecek
- Eğlence, alay
Meze Olarak Verilen Yiyecekler Nelerdir?
Meze çeşitleri; soğuk ve sıcak olarak ikiye ayrılmaktadır. Soğuk meze çeşitleri; peynir türleri, zeytinyağlı sebze tabakları, turşu çeşitleri, kızartmalar, çirozlar, yoğurtlu meze türleri, pastırmalar, pateler, meyveler, füme et ve balıklar, cipsler, humus, tarator, ezme, çemen, dip soslar olarak sıralanabilir. Sıcak meze türleri ise; mini börek türleri, sigara böreği, mini köfte çeşitleri, midye tava, karides tava olarak belirtilebilir. Yöreden yöreye, yemeğin türüne ve farklı aktivitelere göre meze türlerinin farklılık gösterdiğini belirtmek mümkündür.