29.07.2022 - 15:41 | Son Güncellenme:
Dürtüsellik sorunu yaşayan kişiler hoşlandıkları ve zevk aldıkları şeyleri yapmak isterler. Ayrıca bu kişiler yaptıkları şeyler tehlikeli bile olsa sonunu düşünmeden hareket ederler.
Dürtüsellik Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Dürtüsellik, insanların kendi yaptığı davranışlara limit koyarken zorluk çekmesi durumudur. Çocukluk döneminde tam olarak belirlenemeyen limitlerin sonrasında davranışları kontrol edememe şekline dönüşmesidir. Bu durum çocukların becerilerinde eksiklik, yaşantılarında ise dürtüsellik sorununa yol açar. Ailelerin geçimsiz olması, parçalanması ya da genetik dürtüselliğe sebep olabilir. Dürtüsellik erkeklerde kadınlara göre üç kat daha fazla görülür.
Psikolojik olarak tedavi edilmesi mümkündür fakat ilk olarak bunun altında yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Sonrasında bazı egzersizler ve kişilerin düşünce yapısını değiştirerek dürtüselliği kontrol altına almak mümkündür. Belirtileri arasında yalnızca sevdikleri şeyleri yapmak istemeleri vardır. Yaptıklarının sonucunu düşünmezler ve istedikleri olana kadar sabırsız davranırlar. Ortamın düzenini sürekli olarak bozmaya meyillilerdir ya da tehlikeye düşünmeden girme huyları vardır.
Dürtüsellik Nasıl Önlenir?
Dürtüselliğin önlenmesi için ilk olarak altında yatan nedenin mutlaka tespit edilmesi gerekir. Altında yatan psikopatolojiye göre tedavi yönteminin planlanması ve tedaviye başlanması gerekir. İlaç tedavisi ile sorunun tamamen ortaya kalkması mümkündür. Psikoterapide ise özellikle bilişsel tedavi ile beraber dürtüselliğin ortadan kaldırıldığı bilinir. Semptomlar bu şekilde kısa sürede ortadan kalkar ve dürtüsellik çözülür. Bu kişiler genelde yaptıkları şeylerin sonuçlarını düşünmedikleri için tehlikeli durumlar da ortaya çıkabilir. Bu nedenle dürtüsellik yaşayan kişilerin yakın çevrelerinin tedavi sonuçlanana kadar dikkatli olması da önemlidir.