EğitimSınırlayıcı Bileşen Nedir, Nasıl Bulunur? Sınırlayıcı Birleşen Örnekleri...

Sınırlayıcı Bileşen Nedir, Nasıl Bulunur? Sınırlayıcı Birleşen Örnekleri...

04.09.2022 - 23:26 | Son Güncellenme:

Sınırlayıcı bir bileşen ya da bileşen, bir reaksiyonda tamamen tüketilen bileşendir. Reaksiyon, sınırlayıcı bileşen tamamen tüketildiği anda durur. Verilen bileşenlerin miktarları kütle olarak olduğundan, ilgili molar kütleleri kullanılarak mollere dönüştürülmeleri gerekir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Sınırlayıcı Bileşen Nedir, Nasıl Bulunur Sınırlayıcı Birleşen Örnekleri...

Bir bileşende tamamen tüketilen bileşen, sınırlayıcı reaktif olarak adlandırılır. Dengeli denklemin katsayıları, bileşenlerin birleştiği mol oranını verir.

Sınırlayıcı Bileşen Nedir?

Sınırlayıcı bileşenler, bir kimyasal reaksiyonun tamamlanmasında tamamen tüketilen maddelerdir. Ayrıca sınırlayıcı maddeler veya sınırlayıcı bileşenler olarak da adlandırılırlar. Kimyasal reaksiyonların stokiyometrisine göre, reaksiyonun tamamlanması için sabit miktarda bileşen gereklidir. Bir bileşen genellikle reaksiyonun ne zaman duracağını belirler. Başka bir elementle reaksiyona girmek için ihtiyaç duyulacak tam bileşen miktarı, reaksiyon stokiyometrisinden hesaplanabilir. Sınırlayıcı bileşen formülü;

3H 2 + N 2 → 2NH 3

Sınırlayıcı bileşen nasıl bulunur?

Sınırlayıcı bileşenin belirlenmesi tipik olarak daha büyük bir bulmacanın sadece bir parçasıdır. Çoğu sınırlayıcı bileşen stokiyometri probleminde asıl amaç, belirli bir bileşen karışımından ne kadar ürün oluşabileceğini belirlemektir. Sınırlayıcı bileşen veya reaktif iki yöntemle belirlenebilir. Sınırlayıcı reaktifi tanımlamaya çalışırken aşağıdaki noktalar dikkate alınmalıdır;

Haberin Devamı

Sadece iki bileşen olduğunda, dengeli kimyasal denklemi yazın ve bileşen A ile reaksiyona girmek için gereken B bileşen miktarını kontrol edin. Bileşen B miktarı daha büyük olduğunda, bileşen A sınırlayıcı reaktiftir. Stokiyometrinin gerektirdiğinden daha az miktarda olan bileşen, sınırlayıcı bileşendir.

Sınırlayıcı ajanı bulmanın alternatif bir yönteminde, her bir bileşen tarafından oluşturulan ürün miktarı hesaplanır. Sınırlayıcı bileşen, minimum ürün miktarının oluşturulduğu bileşendir. Ayrıca, bir bileşenin başka bir bileşen ile reaksiyona girmesi için gereken miktarını hesaplarsak, o zaman eksik olan bileşen, gerekli sınırlayıcı bileşen olacaktır.

Sınırlayıcı Birleşen Örnekleri

Reaksiyona girmek için 1 mol oksijen ve 1 mol hidrojen bulunduğunu varsayarsak;

2H 2 + O 2 → 2H 2 O

Reaksiyon hidrojeni oksijenden iki kat daha hızlı kullandığından, sınırlayıcı bileşen hidrojen olacaktır.