19.05.2021 - 05:32 | Son Güncellenme:
Ses hızının hesaplanması ile ilgili olarak bir takım deneyler 17. yüzyıl dolaylarında yapılmaya başlanmıştır. 1630 yılına gelindiği zaman bilim insanı Marin ses hızını 448 metre şeklinde ölçmüştür. Robet Boyle ise ses hızını 365 metre olarak ölçmüştür.
Ses Hızı Nedir?
Ses, katı, sıvı ve gaz içerisinde dairesel bir şekilde hareket eder. Ses kaynağından kulağımıza gelene kadar ses dalgaları ortam koşulları da göz önünde bulundurularak farklı hızda mesafe almaktadır. Ses hızının hesaplanması işlemlerinde ses dalgalarının almış olduğu yolun dikkate alınması gerekmektedir.
Ses, titreşimlerden meydana gelmektedir. Ses dalgaları ortamda ileri geri hareketler meydana getirir. bunun sonucunda da ses duyulmuş olur. İleri geri olarak meydana gelen ses hareketleri bir döngü içinde meydana gelir. Periyotlarda belli sürelerde tamamlanır.
Ses hızının sabit olması durumunda frekansın artması halinde dalga boyunun küçüldüğünü söylemek mümkündür. Dalga boyunun arttığı durumlarda ise tersi bir şekilde orantı oluşumu gözlemlenmektedir.
Ses Hızı Kaç Km Olarak Bilinir?
Standart olarak yapılan bir ses hızı ölçümünde 20 C derecede ses hızı 343 m/s olarak ölçülmektedir. Ancak sesin hızının sıcaklık ile değişebileceğinin unutulmaması gerekmektedir.
Havada bulunan gaz yoğunlukları da ses hızında değişiklikler olmasına neden olabilmektedir. Gazlar içerisindeki ideal ses hızları gaz sıcaklığı ve birleşimine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Hava bulunan ses dalgalarının da ses hızı olduğunu söylemek mümkündür. Maddenin katı, sıvı ya da gaz durumlarına göre ses hızı değişkenlik göstermektedir. Ses havada daha yavaş bir şekilde ilerler. Ancak katılar içerisinde daha hızlı bir şekilde ilerlemektedir.
Bilindiği gibi elmas oldukça sert bir malzemedir. Elmas içerisinde ses hızı 12000 m mesafe kat edebilecek bir hızda olmaktadır. Havadaki ses hızından elmas içindeki ses hızı yaklaşık olarak 35 kat daha fazladır. Bunun yanında bu değer ses hızının normal şartlarda ulaşabileceği en yüksek değerdir.