01.04.2021 - 17:06 | Son Güncellenme:
Sermaye piyasası araçları Türkiye'de sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Yatırımcılar bu araçlara yatırım yapmaktadır. Ekonomi içinde sıklıkla parasal ve finansal sistemi oluşturan unsurlar olarak kullanılmaktadır.
Sermaye Piyasası Araçları Nelerdir?
Fon sahibi kişiler yatırım yapmaya ihtiyaç duyar. Birikimleri ve belirli bir gelir beklentisi içerisinde olan bireyler fonlarını bu araçlar sayesinde değerlendirerek kazanç da elde eder.
Tahviller, menkul kıymetler, hisse senetleri, sözleşmeler sermaye piyasası araçlarıdır. Kısacası finansal sistem ve unsurların tamamı sermaye piyasası araçları arasında yer almaktadır.
Sermaye piyasası araçları birincil piyasa ve ikincil piyasa olarak iki şekilde gruplandırılır. Birincil piyasa örneklerine tahvil, hisse senedi ve menkul kıymet verilebilir.
İkincil piyasanın en önemli örneği ise menkul kıymet borsasıdır. İkincil piyasada menkul kıymetlerin nakit olarak elde edilmesi sağlanır.
Sermaye piyasasında etkinlik gösteren pek çok kurum mevcuttur. Halka açık şirketler, portföy yönetim şirketleri bu kurumlara örnektir. Fon sahipleri de bu kurum ve kuruluşlar aracılığı ile araçlara yatırım yapmaktadır.
Maddeler Halinde Piyasa Araçları
Fon sahipleri için 10 adet piyasa aracı bulunmaktadır. Bireyler bu araçlardan kendileri için ve tutarları için en uygun seçeneği seçerler. Piyasa araçları oldukça geniş çaplı olarak fon sahiplerine sorun yaratmamaktadır.
Maddeler halinde piyasa araçları:
Borsa yatırım fonu
Hisse senedi
Özel sektör tahvili
Kira sözleşmeleri
Vadeli işlemler belgeleri
Opsiyon
Varlığa dayalı menkul kıymet
Varlığa teminat verilerek yapılan menkul kıymet
Özel sektör bonoları
Devlet tahvili
Bu araçlar arasında en çok rağbet gören araçlar yerini her zaman korumaktadır. En çok tercih edilen araçlar ise hisse senedi, tahvil, bono ve vadeli işlemler olarak sıralanmaktadır.
Hisse senedi anonim şirketler tarafından çıkarılır. Senet fon sahibine şirkete ortak olma hakkı sağlar. Yönetimde oy kullanma, kar payı alma gibi hakları da yatırımcıya verir. Hisse senetlerinin işlem gördüğü ortam ise organize borsa kurumlarıdır. Türkiye'de halka açık olarak anonim şirketlerin işlem gördüğü borsa türü İstanbul Borsa'dır.
Tahvil ise menkul kıymet olarak geçer. Kişiler özel sektörden ya da devletten borç almak için tahvil çıkarttırır. Tahvilde yatırımcı alacaklıdır. Alacaklı olduğu kurum ise tahvili aldığı yerdir.
Vadeli işlemler ise bir sözleşmedir. Önceden belirlenen fiyat belirli bir vadede satma sorumluluğu verir. Vadeli işlemde düşük miktarda teminat kullanılır. Bunun yanında büyük hacimlere yatırım yapılır.