EğitimSerebral Korteks Nedir, Ne İşe Yarar? Görevi Ve İşlevleri Nelerdir?

Serebral Korteks Nedir, Ne İşe Yarar? Görevi Ve İşlevleri Nelerdir?

08.06.2021 - 01:20 | Son Güncellenme:

Serebral korteks, beyin zarı ismi ile de bilinmektedir. Gri madde ismi ile de bilinen bu yapı beyinde bulunan bir örtüdür. Beynin diğer yapılarının beyaz olmasını sağlayan yalıtımın korteks bölgesinde olmaması sebebi ile rengi gri olmaktadır. Serebral korteks nedir, ne işe yarar? Görevi ve işlevleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Serebral Korteks Nedir, Ne İşe Yarar Görevi Ve İşlevleri Nelerdir

Serebral Korteks yapısı, Serebrum ile Cerebellum yapılarının örtülmesini sağlamaktadır. Bu yapının kalınlığı ise yaklaşık olarak 1,5 ile 5 mm arasında değişiklik göstermektedir. Serebrumu örten korteks kısmı serebral korteks olarak isimlendirilmektedir.

Serebral Korteks Nedir, Ne İşe Yarar?

Serebral korteks, beynin, beyincik dışında kalan tüm katmanlarının üzerini örten tabakaya verilen isimdir. Yağı çoğunlukla hücre gövdesinden meydana gelmiş olan gri bir maddeden oluşmaktadır. Kalınlığı yalnızca 2 ile 4 mm arasında değişmektedir. Ancak kaplamış olduğu alan ve içindeki hücre gövdeleri nedeni ile beynin ağırlığının yarısını meydana getirmektedir.

Bilindiği gibi beynin dış tabakasının kıvrımlı bir yapısı vardır. Bu kıvrımlı yapı serebral korteks üzerinde oluşmaktadır. Kıvrımlı bölgeler girus olarak isimlendirilmektedir. Ara kısımdaki yarık ve çatlak kısımlar ise sulkus olarak isimlendirilmektedir. Frontal girus ile merkezi sulkus yapıları beyin için çok önemli alanlardır. İnsan beyninde korteks yapısının 2/3'lük kısmı sulkustan meydana gelmektedir.

Görevi ve İşlevleri Nelerdir?

İnsan beyninde en üst bölge serebral korteks olarak isimlendirilmektedir. Buradan aşağıya doğru tabaka şeklinde inildiği görülmektedir. Serebral korteksin 6 katmanının arasında ciddi bir bilgi alışverişi sağlanmaktadır. Bunun yanında korteksin altında bulunan yapılar ile de oldukça gelişmiş bir sinyal ağı olduğu görülmektedir.

Tüm bilgi alışverişleri beynin, duyu, motor ve diğer görevlerinin gerçekleşmesi açısından gereklidir. Canlıların gelişmişliği ile serebral korteksi arasında çok büyük bir bağ bulunmaktadır. Korteksin duyu sinyallerini iletmek için farklı bölgeleri bulunmaktadır. Bu bölgeler koku, duyma, tat, görme, denge sinyallerinin işlenmesini sağlamaktadır.