EğitimSerav Antlaşması Nedir? Tarihi, Maddeleri, Önemi, Nedenleri Ve Sonuçları

Serav Antlaşması Nedir? Tarihi, Maddeleri, Önemi, Nedenleri Ve Sonuçları

23.03.2022 - 16:36 | Son Güncellenme:

Serav antlaşması, Osmanlı Devleti ve Safavi Hanedanı tarafından yönetilen İran arasında imzalanmıştır. İmza tarihi 26 Eylül 1618 olan bir anlaşma olarak bilinmektedir. 20.11.1612 tarihinde imzalanan Nasuh Paşa antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma uyarınca Kars ile Ahıska Kalelerinin Osmanlı Devletinde kalacağına hükmedilmiştir. Nasuh Paşa antlaşmasından üç yıl kadar sonra tekrar Osmanlı ve Safavilerin arası bozulduğundan antlaşması iptal edilmiştir. Serav antlaşması nedir? Tarihi, maddeleri, önemi, nedenleri ve sonuçları hakkında detayları ile derledik.

Serav Antlaşması Nedir Tarihi, Maddeleri, Önemi, Nedenleri Ve Sonuçları

Nasuh Paşa antlaşması üç yıl yürürlükte kalıp bozulmasına neden 200 deve yükü ipek olmuştur. Şah 1. Abbas antlaşmada kabul edilen ikiyüz deve yükü ipeği göndermek istemeyince yeniden sürtüşmeler başladı. Fakat Serav antlaşması imzalanarak barış yeniden sağlandı. Serav antlaşması bu nedenle barış antlaşması olarak da bilinmektedir. Bu antlaşmaya göre belirlenen sınırlar esas alınarak İran Safavi devleti yönetimi ve Osmanlı arasında barış sağlanmıştır.

Haberin Devamı

Serav Antlaşması Nedir?

Serav Antlaşması, Safavi Hanedanı tarafından yönetilen İran ve Osamanlı devleti arasında imzalanan barış sözleşmesidir. Serav Antlaşması 26.10.1618 tarihinde imzalanmış bulunmaktadır. Osmanlı Devleti ve Safaviler arasında 1555 yılında Amasya Barış Antlaşması imzalandı.

Kanuni Sultan Süleyman zamanında imzalanan barış antlaşmasına göre belirlenen sınırlar korunmaktaydı.

Fakat, Nasuh Paşa Antlaşması imzalayarak, Osmanlı Devleti Ferhat Paşa Antlaşmasıyla almış olduğu toprakları kaybetmiştir. 

Nasuh Paşa antlaşmasının üç yıl yürürlükte kaldıktan sonra bozulması üzerine yeniden barış yolları aranmıştır. Bu durum üzerine Serav Antlaşması olarak bilinen Barış Antlaşması imzalanmış bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

Tarihi, Maddeleri, Nedenleri, Önemi ve Sonuçları

Serav Antlaşması, Nasuh Paşa antlaşmasından üç yıl sonra yeniden gerginleşen Osmanlı ve Safaviler arasında imzalandı. Serav Antlaşmasına göre;

Osmanlı Devleti egemenliğinde bulunan topraklar kendisinde kalacaktır.

Safaviler Osmanlı Padişahına her yıl 200 deve yükü ipeği haraç olarak verecektir.

Egemenliği altında bulunan topraklar Osmanlı Devletinde kalacaktır.

Dağıstan ve Şemhal üstünde Osmanlı Egemenliği sürecektir.

Ruslarla yapılacak olası seferlerde Safaviler Osmanlıya engel teşkil etmeyecek, destek verecektir.

İran hacıları, Bağdat – Basra yolundan gitmeyecek, Halep ve Şam üzerinden Hacca gidiş- geliş yapacaklardır.

Osmanlı Safavi sınırlarını belirleme heyetini Bağdat Beylerbeyi Mahmut Paşa ile Van Beylerbeyi Mehmet Paşa temsil edecektir.

Nasuhpaşa Antlaşması ve Serav Antlaşması arasında bulunan bir tek fark vardır. Bu fark iki yüz deve yükü ipek haracının yüz deve yükü ipek olarak değiştirilmesi olmuştur. 

Serav Antlaşmasının en önemli maddesi savaşlarda Ruslara karşı destek verilmesi ve sınır bütünlüğünün korunmasıdır.