EğitimSantur Nedir, Nasıl Çalınır? Santur Neden Yasaklanmıştır?

Santur Nedir, Nasıl Çalınır? Santur Neden Yasaklanmıştır?

05.04.2021 - 01:40 | Son Güncellenme:

Santur kelimesi fazla bilinmeyen kelimeler arasında yer almaktadır. Siz de bilmediğiniz kelimeler ile karşılaştığınız zaman hangi anlamlarda kullanıldığı ile ilgili bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Santur nedir, nasıl çalınır? Santur neden yasaklanmıştır? Santur ile ilgili olarak merak edilen tüm detayları derledik.

Santur Nedir, Nasıl Çalınır Santur Neden Yasaklanmıştır

Santur, geleneksel saz türlerinden birisi olarak bilinmektedir. Çok fazla bilinmeyen telli çalgılar arasında yer almaktadır. Ufak tokmaklar veya çekiçler kullanılarak çalınmaktadır. Hem diğer enstrümanlar ile birlikte hem de solo olarak çalınabilen bir müzik aleti olarak ifade edilebilir. Santur aynı zamanda kanuna olan benzerliği ile de bilinmektedir. 

Haberin Devamı

 Santur Nedir, Nasıl Çalınır? 

 Santur, yamuk şeklinde olan ve genel olarak egzotik ağaçlardan yapılan bir alet olarak bilinmektedir. Görüntüsü ile bir kutuya benzeyen santur, telli bir çalgı türü olarak ifade edilebilir. Santur, 72 ila 160 telden oluşan bir alet olma özelliğine sahiptir. Çok eski dönemlerden beri bilinmekte olan santur, yaklaşık olarak 3500 yıllık bir geçmişe sahiptir.

 Ahşaptan yapılan küçük mızrapların vurulması ile çalınan bir çalgı olarak ifade edilebilir. Günümüzde de yaygın bir şekilde kullanılmakta olan bir enstrüman değildir. 

 Santur Neden Yasaklanmıştır?

 Yaklaşık olarak 500 yıl boyunca yasaklanan bir çalgı olarak bilinmekte olan santur, büyük bir merak uyandırmaktadır. Santur, cennet çalgısı olarak da bilinmekte olan bir müzik aleti olma özelliğine sahiptir.

Haberin Devamı

 Santur, Pers Şahı İsmail tarafından yasaklanan bir çalgı olarak bilinmektedir. Yasaklanma sebebi ise kadın sesine olan benzerliği olarak ifade edilmektedir. İran'da yasaklanan santur yaklaşık olarak 500 yıl boyunca çalınması yasak halde bulunan bir müzik aleti olarak dikkatleri çekmiştir. Yasaklanma gerekçesi ise kadın sesine benzediği olarak ifade edilmektedir. Günümüzde santur ile ilgili olarak bilinen bir yasak bulunmamaktadır.