EğitimSanat Nedir? Kısaca Tanımı, Dalları, Özellikleri Ve Faydaları

Sanat Nedir? Kısaca Tanımı, Dalları, Özellikleri Ve Faydaları

10.02.2022 - 01:49 | Son Güncellenme:

Sanat, halkın duyu ve duygularına dokunmaya yönelik gerçekleştirilen insan çalışmalarının tümünü bir araya getiriyor. Resim gibi heykel, video, çizim, fotoğraf, dans, edebiyat, müzik da birer sanattır. Sanat, hayatımızın her alanında yer alan bir akımdır. Tarih boyunca da sanat ve sanat dalları çok dikkat çekiyor. Sanat nedir tüm detayları ile sizler için derledik.

Sanat Nedir Kısaca Tanımı, Dalları, Özellikleri Ve Faydaları

Sanat, hayal gücünün ve yaratıcılığın farklı tekniklerle dışavurumudur. Ama tarih boyunca sanatın ne demek olduğu ile ilgili pek çok farklı fikirler ortaya atıldı.

Haberin Devamı

 Sanat Nedir? 

 Sanat, güzelden haz duyma, nefret, yaratma, güzeli görebilme, sevinç, öfke gibi duygular gibi insancıl faaliyetlerin çeşitli yollarla dışa vurumuna denir. İster sanatı ortaya atan kişi, ister o sanata heyecan katan kişi olsun bu tarz insanların ortak özelliği ise, hayatın mutlu noktasını yakalayabilmiş olan kişilerdir. Pek çok filozof dallarını ve sanatı, temel ihtiyaçlardan sonra gelen ilk olarak zorunlu ihtiyaç olarak gördü. Hatta bazı düşünürlere göre yine insanı hayvandan çok daha farklı bir hale gelen ağlama, konuşma gibi özellikler değil de, aslında tamamen sanattır düşüncesi bulunur.

 Sanat Dalları Nelerdir?

 Plastik sanatlar, Milli Eğitim öğretiminin bir parçası olarak veriliyor. Dolayısı ile de plastik sanatlar, şekil vererek ya da kullanarak bir ifade etme, fikri yaratma teknikleridir. Görsel sanatlar ise, izleyicileri uyandırmak için beş duyu organını kullanır. Sanat, duyguların, fikirlerin ve duyguların çeşitli ortamlar aracılığı ile (plastik kelimesi) ifadesi ve iletişimi şeklinde kabul edilir. Video Sanatı, Bio-Art, Bilgisayar Sanatı ya da dijital sanat gibi yeni teknolojilerin hayatımıza girmesi ile yeni sanat şekilleri yaratılır. Son olarak da, ortam kavramı (heykel, resim, çizim gibi) geçici işlerin gelişmesi ile de önemini kaybediyor.

Haberin Devamı

 Sanat Özellikleri ve Faydaları

 Modern sanat klasik dönemi sonlarında ve Edouard Manet, Pablo Picasso, Vincent Van Gogh, Wassily Kandinsky ve Jackson Pollock gibi ressamların önemli çalışmaları vardır.

 Sanat, insan müdahalesi olmadan doğaya, üretilene karşıdır. İnsanın bir eylemi olmadan var olmayacak olan her şeye de karşılık gelir. Ev, insan üretimi olarak bilinir ve sanattır. Ormanda büyüyen bir ağaç ise doğal bir üretimdir. Yani sanat değildir.

 Sanat, insanın yaratma gücünü kullandığı, insanlarda çeşitli duygular uyandıran ve aynı zamanda da tüm toplumların bilinçlenmesini sağlayan çok önemli bir kaynaktır. Gelişmiş toplumlara bakıldığında her zaman sanatsal bir atılım yapıldığı görülüyor. Sanat, insan hayatını güzelleştiren bir akımdır. Sanat, insanların duygu ve düşüncelerinin eğlenceli ve yaratıcı bir şekilde dışavurumudur.