03.06.2021 - 01:30 | Son Güncellenme:
Polipeptit, Latince bir terimdir ve genellikle biyoloji, tıp, eczacılık gibi sağlık alanlarında yaygın olarak kullanılır. Bunun dışında kimya alanında da polipeptit kavramından faydalanılır.
Polipeptit Nedir?
Polipeptit biyolojide kullanılan yaygın anlamıyla, çok sayıda amino asidin birleşiminden oluşan organik bir yapı olarak ifade edilir. Polipeptit kimya terimi olarak kullanıldığında ise, çok sayıda amino asitin aralarında peptit bağı kurarak daha büyük molekül yapıda bileşik oluşturması anlamına gelir.
Daha detaylı tanımıyla polipeptit 10 ve 100 arasında aminoasitin birleşimiyle oluşan aminoasit zincirine verilen isimdir. Poli kelimesi çok, peptit ise peptit bağı anlamında gelir. Bir diğer deyişle, çok sayıda peptit bağı kurarak oluşan molekül bileşik polipeptit adını alır. 100'den fazla aminoasit bulunduğunda proteinler devreye girer. Polipeptit ve protein birbirine benzer yapıda moleküllerdir ve bazı durumlarda eş anlamda kullanılabilirler. Hormon, alerjen, antibiyotik gibi pek çok yapı polipeptite örnek olarak verilebilir.
Polipeptit Sentezi Nerede Gerçekleşir?
Polipeptit sentezi, translasyon olarak da adlandırılır. Transkripsiyon sonucunda ortaya çıkan mRNA kodlarına uygun şekilde ribozomlarda amino asit zinciri gerçekleştirilir ve bu sürece polipeptit sentezi denir. Polipeptit sentezinde, aminoasit zinciri üretilir ve bu zincir daha sonra etkin bir protein haline gelir. Protein biyosentezinin ilk aşaması olan translasyon, gen aktarımında uygulanan bir süreçtir ve hücre sitoplazmasında gerçekleşir. Bu etkileşim sırasında doğru aminoasitler doğru taşıyıcı RNA'lara yapışır ve arada kovalent bağ kurarlar.