EğitimPcb Nedir, Ne İşe Yarar? Pcb (Baskılı Devre Kartı) Çeşitleri Nelerdir?

Pcb Nedir, Ne İşe Yarar? Pcb (Baskılı Devre Kartı) Çeşitleri Nelerdir?

25.03.2021 - 13:53 | Son Güncellenme:

İngilizce kısaltması PCB olan kelimenin Türkçede kısaltmasını BDK kelimesi oluşturmaktadır. BDK ise baskılı devre kartı anlamına gelmektedir. Bu kart değişik yalıtkan maddelerden meydana gelmiş plaka olarak bilinir. Baskılı devre kartı yani PCB elektronik piyasasında kullanılır. Sizler için PCB nedir, ne işe yarar ve çeşitleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Pcb Nedir, Ne İşe Yarar Pcb (Baskılı Devre Kartı) Çeşitleri Nelerdir

Piyasada üretilen yerli baskı devre kartları da bulunmaktadır. Çeşitli markalardan oluşmaktadır. Elektronik piyasasında elektronik aletlerde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

PCB Nedir, Ne İşe Yarar?

PCB elektronik devre elemanlarını monte etmek için kullanılan yalıtkan maddelerden oluşmuş plaka maddesidir. Elektronik devre elemanlarını monte etmek amacıyla yüzeyinde iletken yollar içerir. Bu yollara örnek olarak bakır verilebilir.

Ayrıca bu amaçla yüzeyler arasında da içi lehim kaplı delikler barındırarak yalıtkan maddelerden yapılarak üretilmiştir.

Baskılı devre kartı elektronik devre elemanlarını monte etmeye yarar. Bu amaçla da elektronik aletlerde kullanılır.

PCB (Baskılı Devre Kartı) Çeşitleri Nelerdir?

Baskılı devre kartı iki türdür. Birincisi tek taraflı ikincisi ise çift taraflı kartlardır. Tek taraflı kart, genel anlamda bakıldığında komponentler tam yüzeye iletken desen ise karşı olan yüzeye yerleştirilmiştir.

Sadece bir adet baskı iletken deseni olduğu için tek taraflı baskılı kart olarak isimlendirilir.

Çift taraflı baskı devre kartında ise sadece bir tane baskı iletken deseni bulunmaz. Birden fazla baskı iletken deseni yerleştirilen kartlar çift taraflı baskılı devre kartı olarak geçmektedir.

Baskılı devre kartı projeye göre belirlenir. Hangi kullanım uygun olacaksa o baskılı devre kartı çeşidi piyasada üretilerek kullanılır.

Baskılı devre kartlarının amacı elektronik cihazların kullanımını kolaylaştırmak için yüzeylerini ve boyutlarını küçültmektir. Aletlerde yapım ve onarımı kolaylaştırır. Bunun nedeni ise elektronik devre elemanlarının monte edilerek sade hale getirilmesidir. Elektronik aletlerin kullanımı kolaylaşır, içerik zenginliği ve performansı aynı kalır fakat boyut ve yüzeyde küçülme sağlanır.

 

Yazarlar