EğitimPareto Analizi Nedir, Nasıl Yapılır? Abc Analizi Neden Yapılır?

Pareto Analizi Nedir, Nasıl Yapılır? Abc Analizi Neden Yapılır?

15.12.2021 - 01:07 | Son Güncellenme:

Ekonomi yönünden öne çıkması ile beraber aynı zamanda farklı sektörler açısından pareto analizi önemli bir yere sahiptir. Peki pareto analizi nedir, nasıl yapılır? ABC analizi neden yapılır tüm detayları ile derledik.

Pareto Analizi Nedir, Nasıl Yapılır Abc Analizi Neden Yapılır

Etkin bir istatistik ve analiz olması ile beraber pareto analizi günümüzde birçok farklı amaç altında kullanılır. Özellikle problem çözme konusunda farklı teknikler içerisinde yer aldığını ifade etmek mümkün.

Haberin Devamı

 Pareto Analizi Nedir?

 Herhangi bir sorunun önemli sebeplerini, nispeten daha az öneme sahip sebeplerden ayırmak için yapılan analize pareto analizi denmektedir. Diğer bir isim üzerinden pareto diyagramı şekilde de ifade etmek mümkün.

 Pareto Analizi Nasıl Yapılır?

 Belirli uygulamalar ele alınmak suretiyle aşamalı şekilde pareto analizi gerçekleşir.

 - Öncelikle problem belirlenir.

 - Problem ile ilgili veriler kategorize edilir.

 - En uygun ölçüm birimi saptanır.

 - Verilen listelenir.

 - Grafik çizilir ve buna bağlı olarak değerlendirilir.

 Bu şekilde yukarıdaki kriterler ele alınmak suretiyle pareto analizi işlenir. Özellikle ekonomi ile beraber birçok farklı alan üzerinden kullanıldığını anlatmak mümkün.

Haberin Devamı

 ABC Analizi Neden Yapılır?

 Özellikle müşteri taleplerinin miktar ve karakteristiğine bağlı olarak değerlendirilmesi için ABC analizi gerçekleştirir. Böylece yapılan gruplandırma ile beraber etkin bir değerlendirme imkanı elde edilir. Bu doğrultuda talep miktarına bağlı olarak büyükten küçüğe doğru farklı gruplara ayırma işlemi yapılır. Ona göre inceleme ve analiz üzerinden gerekli olan sonuç ortaya çıkarır.