EğitimÖznel Ve Nesnel Nedir? Cümle Örnekleri İle Öznel Ve Nesnel Konu Anlatımı

Öznel Ve Nesnel Nedir? Cümle Örnekleri İle Öznel Ve Nesnel Konu Anlatımı

28.03.2021 - 19:42 | Son Güncellenme:

Türkçede ki en önemli konular arasında öznel ve nesnel konusu gelmektedir. Öznel ve nesnelin ne anlama geldiği ilkokuldan itibaren okullarda öğretilmektedir. Öznel ve nesnel kelimeleri en iyi örneklerle kavranabilmektedir. Öznel ve nesnel kavramlarını pekiştirmek için örnekleri iyi analiz etmek gerekir. Peki öznel ve nesnel nedir? Cümle örnekleri ile öznel ve nesnel konunu anlatımı nedir? İşte öznel ve nesnel cümleler.

Öznel Ve Nesnel Nedir Cümle Örnekleri İle Öznel Ve Nesnel Konu Anlatımı

Öznel ve nesnel cümleler bir fikri belirten cümleler olarak da bilinmektedir. Öznel ve nesnel cümleleri birbirinden ayıran bazı detaylar da yer almaktadır.

Öznel ve Nesnel Nedir?

Haberin Devamı

Öznel demek kişinin kendi görüşü olup herhangi bir kanıtlanabilir durumu olmayan kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren görüşlere denilmektedir. Nesnel yargı ise herkes tarafından kabul edilmiş olan ve kişiden kişiye göre değişkenlik göstermeyen kesin tanı içeren cümlelere denilmektedir.

Öznel cümlelerde daha çok "bence" "benim görüşüme göre" kelimeleri sıklıkla kullanılmaktadır. Bu kelimeleri gördükten sonra nesnel cümlelerden bu cümleler kolaylıkla ayırt edilebilir.

Cümle Örnekleri ile Öznel ve Nesnel Konu Anlatımı

Öznel cümlelere örnekler;

- Bence en güzel renk kırmızı rengidir.
- Spor arabalar en güzel arabalardır.
- Dostluk en önemli kavramlardan bir tanesidir. Eğer bir yerde dostluk yoksa o ilişki kısa süre içerisinde bitebilir. Bundan dolayı sürekli dost edinmeliyiz.
- Türkiye'nin en güzel şehri İstanbul'dur.
- Türkiye'de en iyi romanları yazan kişi Hüseyin Nihal Atsız'dır. Yazmış olduğu romanlarda çok iyi bir dil kullanmıştır.

Nesnel cümlelere örnekler;

Haberin Devamı

- Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kurulmuştur.
- Türkiye'nin başkenti Ankara'dır.
- Dünya'nın 4'te 3'ü sulardan oluşmaktadır.
- Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u 1453 yılında fethetmiştir.
- Türkiye'nin resmi dili Türkçedir.
- Kentte yaşayanlar köyde yaşayanlardan daha fazladır.

Yazarlar