EğitimOtodeterminizm Nedir? Felsefede Ahlaki Özerklik Nasıl Anlatılmıştır?

Otodeterminizm Nedir? Felsefede Ahlaki Özerklik Nasıl Anlatılmıştır?

28.04.2021 - 16:51 | Son Güncellenme:

Yaşam, ahlak ve insan üzerine yapılan pek çok araştırma bulunmaktadır. Bu araştırmalar sonucunda determinizim ve indeterminizm kavramları ortaya çıkmıştır. Bu iki yaklaşımı da birbiri ile birleştiren irade, ahlaki ve eylemi kişilik ürünü olarak tanımlayan görüş otodeterminizm kavramı bulunmaktadır. Peki otodeterminizm nedir? Felsefede ahlaki özerklik nasıl anlatılmıştır? Otodeterminizm kavramı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Otodeterminizm Nedir Felsefede Ahlaki Özerklik Nasıl Anlatılmıştır

Kant ifadesine göre insanlar kendi iradeleri ile ahlak yasalarını özgür bir şekilde belirlemektedir. Ahlak yasaları insan dışında konulan ve uyulması istenen yasalar değil, insanların kendi özgür iradeleri ile belirledikleri yasalardır ve insanlar bu yasalarına kendileri uymaktadır. Bu görüş ile determinizm kavramı ortaya çıkmıştır.

Haberin Devamı

Otodeterminizm Nedir?

Determinizm evrende meydana gelen olayların bilimsel kurallara ve bu olayların gerçekleşme zorunluluğu olduğuna dayanan bir öğreti olmaktadır. İndeterminizm determinizm yaklaşımını kabul etmemektedir. Burada belirlenmezcilik ilkesini temel almaktadır. Determinizm ile indeterminizm arasında uzlaşma sağlayan görüşe otodeterminizm adı verilmektedir.

Otodeterminizm öğretisine göre insan davranışını belirleyen ve etkileyen etkenler var olsa bile özgürlük kişisel bir şekilde elde edilebilmektedir. Kişilere özgürlük ve ahlaki ortam hazır olarak sunulmamaktadır. Kişi kendi özgürlüğünü kendisi yaratır.

Felsefede Ahlaki Özerklik Nasıl Anlatılmıştır?

Ahlaka dayalı görüşler eski yıllarda günümüze kadar ortaya atılmış ve bu kavramlar üç farklı kavram etrafında şekillenmiştir. Bu kavramlar en yüksek iyi, doğru eylem ve irade özgürlüğü kavramlarından oluşmaktadır.

Haberin Devamı

 Felsefede ahlaki özerklik dediğimiz otodeterminizm irade özgürlüğü problemi ile doğrudan ilişkilidir. Bu problem eylemin eylemde bulunan kişinin özgür kararına bağlı olup olmadığı ile ilgilidir. İrade özgürlüğünden yola çıkılarak ortaya konulan görüşlere göre ahlaki eylemi sadece bir ahlaki eylem belirleyebilir. Kişiler bir eylem içerisinde bulunurken diğer eylemi çiğnememeyi amaçlamaktadır. Dürüst insan dürüstlük değeri gerçekleştiren insan olarak bilinmesi bu görüşe bir örnek olabilir. 

KEŞFETYENİ
Derin Talu'nun yataktaki bornozlu pozları Instagram'ı salladı
Derin Talu'nun yataktaki bornozlu pozları Instagram'ı salladı

Cadde | 19.04.2025 - 14:40

Derin Talu'nun Instagram'daki bornozlu fotoğraflarına kısa sürede yorum yağdı.

Yazarlar