13.01.2022 - 16:17 | Son Güncellenme:
Örgütlenme, ortak bir amaç için ortak bir çalışma alanına ve düzenine sahip olan toplumsal bir düzendir. Örgütlenme kurum, organizasyon, kuruluş ya da teşkilat olarak kabul edilen bir toplumsal yapıdır.
Örgütlenme Nedir, Neden Önemlidir?
Örgütlenme, bir amaç için ortak bir alana ve düzene sahip toplumsal bir düzen olarak kabul edilmektedir. Organize olmak dünya üzerindeki tüm canlılar için önemli olduğundan örgütlenme de oldukça önemlidir. İnsanları diğer canlılardan ayıran en önemli özellik sosyallik olduğundan örgütlenme de önemlidir.
İnsanlar karmaşanın olduğu yerde mutlu olamayacakları için her alanda bir örgütlenmeye ihtiyaç duyarlar. İnsanın olduğu her ortamda bir örgütlenme mutlaka ortaya çıkmaktadır. Özellikle birden fazla kişinin olduğu her yerde örgütlenme olur ve her kafadan bir ses çıkması engellenir. Örgütlenme tamamen insanların ihtiyaçlarını karşılamak için bir araya gelen toplum düzenidir. Çağdaş toplumun önemli özellikleri arasında yer alan örgütlenme aynı zamanda demokratik olması ile ön plana çıkmaktadır.
Örgütlenme Türleri Nelerdir?
Örgütlenmenin birçok türü vardır. Örgütlenme türleri şu şekildedir.
Dikey Örgütlenme: Askeri kurumlarda ve küçük işletmelerde yani otoritenin önemli olduğu yerlerde vardır. Yetki ve sorumlulukların net bir şekilde belirlenmesi için faydalıdır.
Görevsel Örgütlenme: Görevlerin özelliklerine belirlenen bir örgütlenmedir ve birbiriyle alakalı olan alanlar birlikte çalışma yürütür.
Dikey ve Kurmay Örgütlenme: Yürütme ve danışma kollarının bulunduğu örgütlenmedir. Uzmanlar bulunur ve gereken yerde destek sağlarlar.
Komite Tipi Örgütlenme: Karar alma yetkisi birkaç kişide bulunur.