EğitimOrbital Nedir? Kimyada Orbitaller Nasıl Açıklanır?

Orbital Nedir? Kimyada Orbitaller Nasıl Açıklanır?

01.03.2021 - 17:12 | Son Güncellenme:

Kimya derslerinden aşina olduğumuz ve sınavlarda karşımıza gelen pek çok ifadeler bulunmaktadır. Bu ifadeler arasında olan orbital ne demektir? Atomlar ile ne tür bir ilişkisi vardır? Fizik alanın da geçen orbital ile kimya da geçen orbital aynı anlamlara mı gelmektedir? İşte orbital terimlerin anlamları.

Orbital Nedir Kimyada Orbitaller Nasıl Açıklanır

Kimya alanın da geçen orbital ifadesi, atom çekirdeği etrafında bulunan enerji seviyelerin de bulunma durumunun en fazla olarak ihtimal gösterdiği hacimsel bölgeler anlamına gelmektedir.

Orbital Nedir?

Atom tabakalarında ki enerji düzeylerinde bulunmaktadır. Enerji seviyeleri belirli miktarlar da elektron içermekte olup, dizilişlerinin nasıl olduğu ile ilgili kuantum sayıları belli kuralları ortaya koymaktadır. Elektronların dizilişleri hakkında dört adet belli başlı kuantum sayısı bulunmaktadır.

Baş kuantum sayısı, n harfi ile ifade edilir. Atomun enerji değerlerini içeren bir takım tabakaları göstermede kullanılan bir kuantum sayısıdır. Yan kuantum sayısı, l harfi ile gösterilir. Sıfır değeri ile n-1 değeri arasında değişen değerler alabilmektedir. Magnetik kuantum sayısı, m harfi ile gösterilir. Atomun enerji düzeyin de bir veya daha fazla orbital oluşabilmektedir. Magnetik kuantum sayısı elektronun bu orbitallerden hangisinde bulunduğunu açıklamaya yaramaktadır. Kuanum sayısı yani enerji düzeyi olarak da son orbital terimini açıklayabiliriz.

Kimyada Orbitaller Nasıl Açıklanır?

Fizik alanın da atomik kimya alanın da ise orbital olarak geçen bir ifadedir. Atomun enerji yörüngelerin de kaç adet orbital olduğunu açıklamak için n2 parametresi kullanılmaktadır. Yani yörünge numarası burada esas alınan bir husustur.

Ayrıca orbital teriminin açıklanmasın da molekül orbital teorisi de kullanılmaktadır. Bu teoriye göre moleküller oluşurken, atomlar bazı bağ mesafesinde birbirlerine yaklaşma durumların da atomik orbitaller ile karışabilmektedir. Bu durumda da ortaya moleküle ait orbitaller çıkabilmektedir. Ayrıca elektronların orbitallere yerleşim sayısı da bu kuantum modelleri ile açıklanabilmektedir.

 

Yazarlar