EğitimÖnerme Nedir, Türleri Nelerdir? Felsefede Önerme Örnekleri Nelerdir?

Önerme Nedir, Türleri Nelerdir? Felsefede Önerme Örnekleri Nelerdir?

13.01.2022 - 16:09 | Son Güncellenme:

Önerme, merak edilen konulardan biridir. Özellikle Felsefeye ilgi duyan kişiler için önemli konular arasındadır. Bu bakımdan Önermenin ne olduğunu öğrenebilir ve siz de bu bilgiyi rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Sizin için Önerme nedir, türleri nelerdir? Felsefede önerme örnekleri nelerdir tüm detaylarıyla yazımızda derledik.

Önerme Nedir, Türleri Nelerdir Felsefede Önerme Örnekleri Nelerdir

Önerme, en az iki terimin bulunduğu ve içinde yargı ve doğruluk durumu bulunan cümlelerdir. Doğru ya da yanlış olarak nitelendirilebilecek her cümle önermedir. Her önerme cümledir fakat her cümle önerme değildir.

Haberin Devamı

 Önerme Nedir, Türleri Nelerdir?

 En az iki terimden oluşan, bir yargısı ve doğruluk ya da yanlışlık değeri bulunan cümleler önermedir. Bir cümlenin önerme olabilmesi için o cümlenin doğru ya da yanlış bir sonuç vermesi gerekir. Her önermenin cümle özelliği vardır fakat her cümlenin önerme özelliği yoktur. Çünkü dilimizde her cümlenin doğruluk ya da yanlışlık durumu olmayabilir. Dilek cümleleri, soru cümleleri, ünlem cümleleri ve emir cümleleri önerme cümleleri olamaz. Önerme türleri şu şekildedir

Nitelik Bakımından Önermeler: Olumlu önerme, olumsuz önerme

Nicelik Bakımından Önermeler: Basit önerme, bileşik önerme

Kip Bakımından Önermeler: Yalın önerme, zorunlu önerme, mümkün önerme

Felsefede Önerme Örnekleri Nelerdir?

Haberin Devamı

 Felsefede bir cümlenin önerme olarak kabul edilmesi için cümle içerisinde bir yargı bulunması gerekir. Aynı zamanda cümlede iki terim olması gerekir ve cümlenin de yanlış ya da doğrulanabilir olması gerekir. Önerme örnekleri şu şekildedir:

Hava sıcaktır. Bu cümlede hava ile sıcaklık arasında bir ilişki vardır ve bu durumun gerçekleştiği söylenmektedir. Olumlu önermeye bir örnektir.

Hasan çalışkan değildir. Bu cümlede çalışkanlık özelliğinin Hasanda bulunmadığı belirtilmiştir. Bu nedenle cümle olumsuz önermeye bir örnektir.

Çiçekler bitkidir. Bu cümlede çiçeklerin bitki olduğu söylenmiştir ve bu durum deneyle ispatlanabilmektedir. Bu nedenle cümle yalın önermeye örnektir.


Yazarlar