24.05.2021 - 01:07 | Son Güncellenme:
Oligarşi bir yönetim şeklinin ifade edilmesi için kullanılmaktadır. Bu sistemde yönetim küçük bir grubun elinde bulunmaktadır. Oligarşi yönetim şekli ve özellikleri insanlar tarafından merak edilmektedir.
Oligarşi Nedir, Ne Demektir?
Oligarşi yönetim sisteminde, küçük ve ayrıcalıklı olan bir grup yönetimi elinde tutmaktadır. Bu yönetim şeklinde gruplar despot bir şekilde yönetimi elinde tutmaktadır. Yani görevlerini kötüye kullanarak yönetimi gerçekleştirmektedirler.
Oligarşi dilimize Fransızcadan geçmiştir. Oligo Yunancada az demek, arkhein ise yönetmek anlamına gelmektedir. Yönetimde yer alan grup; siyasi, askeri, finansal, dini anlamda önde gelen gruplardan bir tanesi olabilmektedir. Bir takım siyasi bilimcilere göre yönetim şekli ne olursa olsun devlet yönetiminde mutlaka oligarşi olduğundan bahsetmektedir.
Robert Michels, politik sistemlerin oligarşiye dönüşeceğini savunmaktadır. Bu durum oligarşinin Tunç Yasası ismi ile de adlandırılmaktadır. Bu nedenle de modern demokrasi içerisinde oligarşi olduğu düşünülmektedir.
Bu durumun nedeni siyasi rakipler arasındaki görülür farklılıkların küçük olması ve oligarşik yönden söz sahibi olanların siyasi makamlara kendilerince sınırlar koymasından kaynaklanmaktadır. Bu sınırlar genelde medya patronları ile ekonomi patronları tarafından gerçekleştirilmektedir.
Oligarşi Yönetimleri ilk defa M.Ö. 4. yüzyılda Atina tarafından kabul edilmiştir. Oligarşik darbe sonrası demokrasi yeniden sağlandığı vakit hükümetin oligarşiye yönelimini engellemek adına hükümet görevlileri kura yöntemi ile seçilmiştir.
Oligarşi İle Yönetilen Ülkeler Hangileridir?
Eski zamanlarda Roma ve Yunanistan oligarşi ile yönetilmekteydi. Günümüzde oligarşi ile yönetilen ülkeler ise;
Suudi Arabistan
Suriye
Küba
Cezayir
Irak
İran şeklindedir.
Amerika Birleşik Devletlerinin de modern oligarşi ile yönetildiğini söylemek mümkündür. Çünkü devlet yönetiminde ekonomik seçkinler, organize gruplar söz sahibi olmaktadır.