EğitimOkul dönüşüm sürecine tepkiler sürüyor

Okul dönüşüm sürecine tepkiler sürüyor

09.05.2013 - 12:04 | Son Güncellenme:

2012 – 2013 Eğitim ve Öğretim yılı itibariyle hayata geçen 4+4+4 eğitim sistemi bir çok tartışmayı da beraberinde getirdi.

Okul dönüşüm sürecine tepkiler sürüyor

Okula başlama yaşından, seçmeli derslere, serbest kıyafetten, eğitim süresinin değişmesine kadar bir çok konu tartışıldı. Bütün bu tartışmaların gölgesinde kalan fakat bir türlü çözüme kavuşmayan okul dönüşüm sürecine de tepkiler sürüyor.

Haberin Devamı

4+4+4 kademeli eğitim planı ile ilköğretim ve orta öğretimin birleştirilerek; ilkokul, ortaokul ve lise olarak adlandırılması ile okullar kapasitelerine bağlı olarak birlikte eğitim veren kurumlara dönüştürüldü. Kademeli eğitimle birlikte gün içinde ilkokul ve ortaokul olarak görev yapan kurumların, yenilenen düzenleme ile birlikte, önümüzdeki sene ya ilkokul ya ortaokul olarak hizmet verebilecek olması eğitimcisinden, öğrencisine, okul yönetimlerinden, öğrenci velilerine kadar taraflı tarafsız bir çok kesimin tepkisine neden olmuştur.

Okul dönüşümü sürecinin uzaması ve kademeli eğitimi sürdüren okullarla ilgili kararın değişmesi tepkinin giderek büyümesine neden oluyor.

İstanbul, Kadıköy’de dönüşüm sonrasında kademeli eğitim veren İlhami Ahmed Örnekal İlköğretim Okulu, velilerinin internet üzerinden başlattığı ‘Okulma Dokunma’ kampanyasıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürüne seslerini duyurmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Bu eğitim öğretim yılında kademeli olarak hem ilkoluk hem de ortaokul olarak hizmet veren okulun önümüzdeki sene için ya ilkokul ya da ortaokul olarak hizmet verebilecek olması velilerin tepkisine neden oldu.

Okula tahsis edilen araziye yapılacak ek bina ile, okulun hem ilkokul hem de ortaokul olarak eğitim veremesi gerektiğini dile getiren veliler, internet üzerinden başlattıkları imza kampanyasının yanı sıra okulun bulunduğu Bağdat Cadddesi üzerinde de bir çok eylem gerçekleştirdi. Bir çok veli ve öğrencinin destek verdiği eylem sonrasında İlhami Ahmed Öğrekal İlköğretim Okulu’nu ziyaret eden Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferşat Ayar, Velilerin şikayetleri ve istekleri doğrultusunda gereken incelemenin yapılacağı müjdesini verdi.

Ayar’ın ziyareti sonrasında umutlanan veliler, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın da konu üzerinde gereken düzenlemeleri yapmasını heyecanla bekliyorlar.

İlhami Ahmed Örnekal İlköğretim Okulu velileri, Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne seslendikleri ‘Okuluma Dokunma’ kampanyasında şikayetlerini şu ifadelerle dile getirdiler:

Haberin Devamı

‘2012-2013 Eğitim – Öğretim dönemi itibariyle uygulamaya konulan 4+4+4 kademeli eğitim planı ile okulların dönüşümü yani ilkokul, ortaokul ve lise olarak ayrılması kapsamında ilköğretim okulları kapasitelerine bağlı olarak ilkokul, ortaokul veya hem ilkokul hem de ortaokul olarak belirlenmiştir. Kademeli eğitim uygulaması pek çok veli tarafından fikir olarak desteklenmesine karşın hiçbir altyapı çalışması yapılmaksızın uygulamaya konulduğu için tepki çekmişti. Söz konusu düzenlemeyle İlhami Ahmed Örnekal ilköğretim okulu ortaokul ve ilkokul olarak değerlendirilmiş ve her iki eğitim kademesine öğrenci kaydederek eğitim vermiştir.

Üzerinden bir yıl geçmeden bu kez her şey sil baştan yapılarak ilkokul ve ortaokul olarak eğitim veren okullar yeniden değerlendirmeye tabi tutularak ya ortaokul ya da ilkokul olarak ayrılmıştır. Geçen yıl yaşanan kaosun etkilerini üzerimizden atamadan yeniden yaşamak zorunda bırakıldığımız bu çilenin nedenlerini bilmek istiyor ve soruyoruz:

Haberin Devamı

• Yeni okullar yapılarak hizmete mi sunuldu (bölgemizde yapılmış yeni bir okul yok!) ?

• Geçtiğimiz yıl ilkokul ve ortaokul olarak eğitim verebilir diye değerlendirilen okullar, bir yıl sonra neden ya ilkokul ya da ortaokul olarak sınıflandırılmaktadır? Ne değişiklik olmuştur?

• 2013-2014 öğretim yılında 8. sınıfa başlayacak ve sınava girecek öğrenciler, 6. Sınıfa başlayacak ve bir önceki yıl okul değiştiren ve 4+4+4 sisteminde ortaokula başlayarak uygulamadan doğrudan etkilenen öğrencilerin psikolojisi bu değişiklikten nasıl etkilenecek bu hiç düşünülmemekte midir?

İlhami Ahmed Örnekal ortaokuluna ait bina yapılabilecek bir arsa vardır ve bu alan üzerine yapılması planlanmış bir ortaokul söz konusudur. Eğer şimdiki okul binamız yalnızca ilkokul binası olarak değerlendirilmek isteniyorsa söz konusu alan üzerine bir ortaokul binası inşa edilerek bu sorun çözümlenebilir.

Yıllardır ilçemizde çeşitli spor dallarında 1., 2. ve 3.lük dereceleri alan ve ilçede tek olan okulumuz bu senede 2012-2013 eğitim yılında kız basketbol takımı ile Türkiye 2.si olmuştur. Okulumuzun ayrıca 2 AB projesi ve uluslararası yarışmalara katılımı, ayrıca dereceleri bulunmaktadır. Bu denli başarılı olan ortaokulumuzun yok sayılarak dağıtılmaya çalışılması düşündürücüdür.

Haberin Devamı

Gelişim çağındaki çocuklarımızın her yıl yeni bir okul, yeni öğretmenler, yeni bir çevreye uyum problemi yaşamasını istemiyoruz. Çocuklarımız ve öğretmenlerinin her yıl yeni bir uygulamayla mağdur edilmesini, endişeyle yaşamasını istemiyoruz.

Okulumuza ait arsaya ortaokul binası yapılarak bu sorunun çözülmesini ve çocuklarımızın daha fazla mağdur edilmemesini istiyoruz.’