EğitimOksimoron Nedir, Neye Denir? Oksimoron (Tezat) Örnekleri Nelerdir?

Oksimoron Nedir, Neye Denir? Oksimoron (Tezat) Örnekleri Nelerdir?

15.03.2021 - 16:49 | Son Güncellenme:

Anlatımları farklı kılmak bazen de güçlendirmek için bir takım ifadelere hayat verilmektedir. Hem edebi bir eser üzerinde çalışırken hem de normal bir yazı içeriği üretirken anlamları kuvvetlendirmek ve karşı tarafı ikna etmek önemli olmaktadır. Bu bağlamda göze çarpan oksimoron ifadesi de çokça kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Peki bu oksimoron ne demektir? Nasıl yapılmaktadır? Yazılara olan etkisi ne kadardır? Kullanmanın belli bir kuralı var mıdır? İşte oksimoron terimi ve detayları.

Oksimoron Nedir, Neye Denir Oksimoron (Tezat) Örnekleri Nelerdir

Bu kelimenin asıl kökeni Yunancadır. Ancak dilimize Fransızcadan geldiği değerlendirilmektedir. Oksimoron, birbiri ile tam tersi olan ifadeleri bir arada kullanılarak yapılan bir yazım şeklidir. Yani burada zıt iki ifade bir arada kullanılır.

Oksimoron Nedir? Neye Denir?

Oksimoron aslında bir nevi edebi sanat icra etmek için kullanılan yöntemlerdendir. Bu yöntemin ana mantığı çelişen ifadeleri bir arada kullanmaktır. Bazen de eleştirme ve alaya alma amacıyla da bu yönteme başvurulmaktadır. En fazla görüldüğü yerler sıfat tamlamalarıdır.

Oksimoron (tezat) Örnekleri Nelerdir?

Şimdide oksimoron ifadesi hakkında örnekler sunarak konuyu iyice pekiştirelim:

- Yüzme bilmeyen balıklar
- Sessiz haykırışlar
- Köşesi olan daire

YAZARLAR