24.03.2022 - 14:57 | Son Güncellenme:
Öğrenme psikolojisi, öğrenmeyi etkileyen davranış ve etkenleri, öğrenme eyleminin nasıl geliştiğini incelemektedir. Öğrenme sürecindeki bireysel farklılıklara bilimsel yaklaşımlarla destek vermektedir.
Öğrenme Psikolojisi Nedir, Neden Önemlidir?
Öğrenme psikolojisi, Bireysel farklılıkları bilimsel yöntemlerle inceleyen bilim dalıdır. Öğrenme psikolojisi, davranış ve öğrenme süreci olarak ele alınmakta ve iki ana bölümde incelenmektedir.
Öğrenme Psikolojisi Ana Kavramları davranış ve öğrenme olarak iki bölümde incelenmektedir.
Davranış; Direkt veya doğrudan tüm varlıkların gözlemlenebilen etkinlikleridir. Davranış, yürüme, gülme, korkma, öğrenme ve düşünme süreçlerini içermektedir. Davranışlar da kendi aralarında farklı değerlendirilmektedir. Duygusal davranışlar, Bireysel-bilişsel davranışlar, istendik- istenmedik davranışlar, öğrenilmiş ve doğuştan gelen davranışlar olarak incelenmektedir.
Duygusal Davranış Şekli: Korku- neşe- beğeni olarak ortaya çıkan davranış türüdür.
Bilişsel Davranış Şekli: Hatırlama, algılama ve sebep sonuç değerlendirmesi gibi hayal edilerek gelişen zihinsel davranışlardır.
Geçici Davranışlar: Madde bağımlılığı, ilaç ve dış etkenler nedeniyle meydana gelebilen süreli davranış türleridir.
İstendik Davranışlar: Gelişigüzel olabileceği gibi planlanarak öğrenim ve kültürel süreçte gelişen davranışlardır.
İstenmedik Davranışlar: Yanlış kültürlenme ve hatalı eğitim sonucu gelişen davranışlardır.
Öğrenilmiş Davranış Türleri: Eğitim- öğrenim sürecinin devamında gelişen davranışlardır.
Doğuştan Gelen Davranış Türleri: Ani olarak belli uyaranlarla gelişebilen, refleksif ve içüdüsel davranışlardır.
Öğrenme: İnsanda kalıcı değişiklikler yaratan süreçtir. Her yerde ve şekilde olabilecek öğrenme eyleminin kalite ve etkinliğini artırabilmek için formal eğitim alınması gerekmektedir.
Kısaca Konu Anlatımı
Öğrenme Psikolojisi iki ana kavramdan oluşmaktadır. Bunlar davranış ve öğrenme olarak iki ana grupta incelenmektedir. Davranışlar, bireyin farklı süreçlerde geliştirdiği istemsel, doğuştan gelen ya da istemsiz olarak gelişebilmektedir. Öğrenme ise, formal eğitim desteğiyle geliştirilebilen süreçtir. Öğrenme süreci, çevresel etkenler, geçici davranışlar olumlu-olumsuz gelişmeler olarak incelenmektedir. Öğrenme psikolojisi eğitimi, öğrenilerek kazanılması gereken davranışlarla terk edilmesi gereken davranışların yer değiştirmesine destek olmaktadır. Öğrenme türlerine örnek olarak; Bebeğin anne sesi duyduğunda susması, (annenin yakında olduğuna bağlı olarak kendini güvende hissetmeyi öğrenmiştir.)
Kişinin limon sözcüğünü duyduğunda ağız sulanması örnekleri verilebilmektedir. (limonun ekşi olduğunu bir bebek bilemez, dolayısıyla ağız sulanması limonun ekşi olduğunun öğrenilmesi sonucunda gelişen davranıştır.)
Limon ağza alındığında ağız sulanması doğuştan gelen bir davranış iken, limon sözcüğünü duyduğunda ağız sulanması öğrenilmiş davranıştır.