13.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Ozan Ömer Kadüker - Hacettepe Üniversitesi yurtlarında bir öğrencinin kalp krizi geçirmesi ve ilk yardım malzemelerinin olmaması, mavi kodun çalışmaması, ambulansların gelememesi nedenleriyle hayatını kaybetmesi gözleri yurtlardaki sağlık önlemlerine çevirdi. Bu kapsamda yurtlardaki önlemleri araştırdık. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait (KYK) yurtların kapasitesi ortalama 100 ile 3 bin kişilik arasında değişiyor; 10 bin öğrencinin kaldığı yurtlar da mevcut. O nedenle yurtlarda alınan sağlık önlemleri büyük önem taşıyor. Ancak KYK yetkililerinin verdiği bilgiye göre sağlık önlemleriyle ilgili her yurdun uygulaması değişiyor. Bu nedenle Türkiye’nin farklı şehirlerindeki yurtları arayarak revirlerinin olup olmadığını sorduk. Birçoğu revirinin bulunmadığını belirtirken bazısı ise ilk yardım malzemelerinin, sedyenin yer aldığı bir odalarının olduğunu söyledi. Ancak hiçbirinde doktor, hemşire ya da sorumlu bir memur görev almıyor. Yurt görevlileri, öğrencilerin yaşadığı acil bir durumda 112 aranarak ambulans çağrıldığını belirttiler.
Gece hizmet vermiyorlar
KYK’nın yanı sıra üniversitelerin kendilerine ait yurtları da var. Bu yurtlardaki işleyiş ise üniversiteden üniversiteye değişiyor. Örneğin İstanbul Teknik Üniversitesi’nde sağlık sorunlarıyla ilgili öğrencilerin mesai saatlerinde yararlanabileceği Mediko Sosyal var ancak akşam saatlerinde burası kapalı olduğu için acil durumda ambulansın çağrılması gerekiyor. Marmara Üniversitesi’nde de yine aynı şekilde gece sağlık hizmeti verilmiyor. Öte yandan Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampüsü içerisindeki sağlık merkezi 24 saat boyunca açık. İstanbul Aydın, İstanbul Bilgi, Özyeğin, Bahçeşehir gibi vakıf üniversitelerindeki yurtlarda ise revir bulunuyor. Bilkent, Sabancı, Koç, Işık, Yeditepe, Okan, İstanbul Arel de kampüslerinde 7/24 sağlık hizmeti sağladığını belirten üniversitelerden.
Özellerde zorunlu değil
Özel yurtlarda ise revir zorunluluğu yok. Daha önce revir odası şartı aranırken 2017’den sonra bu şartın aranmadığını belirten Tüm Özel Öğrenci Yurtları İşverenler Sendikası (TÜYİSEN) Sözcüsü Funda Gökgöl, şu bilgileri verdi: “Yurtlarda revir odası zorunluluğu vardı. Ancak sağlık çalışanı bulunmuyordu. Yanlış müdahale öğrencinin ölümüne bile neden olabilir. Şu anda yurtlarda her türlü ilk yardımı yapabilecek en az bir kişinin bulunması gerekiyor.”
Lükslerde tam gün hizmet
Revir zorunluluğu bulunmasa da yönetmelikte özel yurtlarda doktor, diyetisyen, gıda mühendisi veya gıda teknikeri, sağlık memuru, hemşire veya hemşire yardımcısı ya da acil tıp teknisyeni veya teknikeri çalıştırılabileceği belirtiliyor. Ancak bu durum ücretleri artıracağı için pek çok yurtta tercih edilmiyor. Konuyla ilgili bir yurt işletmecisi de “Ticari kuruluşların bunu kaldırması mümkün değil, sağlık çalışanın bulunmadığı durumda revirin da bulunması mantıklı değil. 112 ani durumlarda rahat bir şekilde ulaşım sağlayabiliyor” diyor. Birçok yurtta revir bulunmasa da yıllık 50 bin TL’yi aşan lüks yurtlarda bu hizmet verilebiliyor. Revir odasının yanı sıra 24 saat görevli sağlık çalışanı, anlaşmalı özel hastane gibi hizmetler dahi oluyor.
‘Her akşam ambulans geliyor’
Hacettepe Üniversitesi’nde bir öğrencinin yurtta ölmesinin yanı sıra Samsun’da da geçtiğimiz haftalarda bir öğrenci kaldığı yurtta hayatını kaybetmişti. Öğrenciler, 24 saatlerini geçirdikleri ve acil durumların yaşandığı yurtlarda sağlıkçıların da olduğu revir talep ediyor. Sosyal medyada taleplerini dile getiren öğrencilerin yorumları şöyle:
KYK yurduna günlük 10 ambulans çağırmak yerine revir yapılmalı.
Her yurda bir doktor ve hemşire atansın, nasıl olsa garanti günde 2 ambulans geliyor.
KYK yurtlarında manevi rehber var fakat hemşire ya da doktor yok.
Afyon’da hiçbir yurtta revir bulunmuyor, neden zorunlu hale getirilmiyor?
KYK yurtlarında revir, hemşire, doktor bulunmuyor mu? 17 yaşındaki kızı gecenin birinde hastaneye tek başına gönderip taksiyle dönersin demek doğru mu?
Yurtta revir yerine kuaför var.