EğitimÖğrenciler üniversiteye dönüşte yurt bulamayacaklar

Öğrenciler üniversiteye dönüşte yurt bulamayacaklar

26.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pandemi nedeniyle üniversitelerde online eğitime geçilmesiyle birlikte, bir yıl önce yurtlar da hızla boşaltıldı. Bu süreçte Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurtların yüzde 13’ü karantina gibi farklı amaçlarla kullanıldı. Türkiye genelinde sayıları 2 bin 500’e ulaşan özel yurtlar ise tamamen boş kaldı. Bu yurtların farklı amaçlarla kullanımı da yasak olduğu için birçok yurt iflas etti ya da sektör değiştirdi.

Öğrenciler üniversiteye dönüşte yurt bulamayacaklar

 

OZAN ÖMER KADÜKER

Haberin Devamı

Tüm Özel Öğrenci Yurtları İşverenler Sendikası (TÜYİSEN) Sözcüsü Funda Gökgöl, Mart 2020’den bugüne özel yurtların yarısının iflas ettiğini belirterek bu sayının önümüzdeki aylarda artacağını söyledi. Gökgöl, “Birçok yurt zaten kapandı. Çünkü destekler çok yetersizdi. Şu an açık kalanların büyük bir kısmı da sırf Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) devam ediyor diye açık gözüküyor. KÇÖ bu ay bitiyor, marttan sonra onlar da kapanışını verecek. Pandemide kapanan yurt oranı yüzde 80’e çıkacaktır” dedi.

Merdiven altı riski

Üniversiteler eylülde açılsa da öğrenciler, önceki yıllarda kaldıkları yurtları bulamayacaklar. Gökgöl, konuyla ilgili “Ekonomik nedenlerle veliler de artık daha ucuz seçenekler istiyor. Kalabalık ortama da sokmak isteyemeyecekler. Bu durumda farklı seçeneklere yönelecekler. Odalarını yurt gibi kullanan evler; denetimsiz, merdiven altı, kaçak yurtlar var. Apart, pansiyon tarzı kimin kaldığı belli olmayan yerler, vakıf adı altında farklı cemaat yurtları bulunuyor. Buralarda ciddi sorunlar yaşanacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TÜYİSEN Genel Başkan Yardımcısı Refik Ercan da yurtların iflasın eşiğine geldiğine dikkat çekerek devletin acilen el uzatması gerektiğini belirtti ve ekledi: “Öğrencileri, ruhsatsız ve gayrimeşru yerlere, uyuşturucu, fuhuş ve hatta can güvenliğinden yoksun ortamlara kendi ellerimizle terk etmiş olacağız.” diye konuştu.

KYK yetmiyor

Üniversitelerde yaklaşık 8 milyon öğrenci var ve bunların 3.8 milyonu örgün öğretimde. Pandemi öncesinde 1.2 milyon öğrenci, ailesinden farklı bir şehirde yaşıyordu.  KYK’ya bağlı yurtların kontenjanı 700 bin yani öğrencilerin ancak yarısına yetiyor. Devlet yurduna yerleşemeyen öğrenciler de özel yurtlara ve kiralık evlere yöneliyor. Bazı yurtlar tek kişilik odalarda otel konforu sunarken 10-12 kişiye kadar çıkan odalarda hizmet verenler de var. Penceresi olmayan, havalandırması yetersiz yurtlar pandemide birçok riski de beraberinde getiriyor.