EğitimNükleotid Nedir, Ne İşe Yarar? Nükleotid Nelerden Oluşur?

Nükleotid Nedir, Ne İşe Yarar? Nükleotid Nelerden Oluşur?

22.03.2021 - 01:33 | Son Güncellenme:

Yaşamda kullanır hale gelmiş pek çok kimyasal bileşiklerin hazırlandığını bilmekteyiz. Tıp alanı başta olmak üzere kimyada, fizikte ve biyolojide birçok kimyasal bileşikler oluşturulmakta ve kullanılmaktadır. Bu kimyasal bileşiklerden bir tanesi de nükleotid bileşkesidir. Peki, nükleotid ne işe yaramaktadır? Nerelerde kullanılmaktadır? Bu bileşiğin elde edilmesindeki amaç neydi? İşte nükleotid terimi ile oluşumundaki maddeler ve kullanıldığı durumlar.

Nükleotid Nedir, Ne İşe Yarar Nükleotid Nelerden Oluşur

Koenimlerin hücresel metabolizmaları ile sinyal iletimi için önemli olan bu bileşik, fosfat, karbon, azottan oluşmaktadır. Biokimya olarak adlandırılan alanlarda bu bileşiğin ismi geçmektedir.

Haberin Devamı

 Nükleotid Nedir, Ne İşe Yarar?

 Bir fosfat, bir azot içeren organik baz ve beş karbonlu şekerin birleşmesi ile oluşan kimyasal bileşiklere nükleotid denmektedir. Nükleik asitlerin yapı taşı olarak bilinirler. Koenzimlerde hücre metabolizması ile sinyal iletiminde etkin rol oynamaktadır.

 Nükleotid Nelerden Oluşur?

 Bu kimyasal bileşiğin içerisinde bir fosfat, beş karbonlu şeker yani deoksiriboz ve bir azot içermekte olan bazdan oluşmaktadır. Nükleotidin fosfat olmadan görülen kısımlarına nükleozit adı verilmektedir. Ayrıca nükleotid bileşiğinin baz kısmı iki gruba ayrılarak da adlandırılır.