EğitimNamazın İçindeki Ve Dışındaki Farzlar Nelerdir?

Namazın İçindeki Ve Dışındaki Farzlar Nelerdir?

18.05.2021 - 16:39 | Son Güncellenme:

Müslümanlara farz olan namaz hakkında pek çok soru sorulmaktadır. Çeşitli alanlarda kitaplarda, televizyonlarda, dergilerde namaz ve namazın farzları hakkında bilgilere ulaşmak mümkündür. Son yıllarda sosyal medya kullanımının artması ile birlikte değişik sosyal mecralarda da namaz ve namaz hakkında farklı verilere erişmek olanaklıdır. İşte sizler için namaz ve namazın farzları hakkında ilgiyle okuyacağınız yararlı bilgileri derledik. Namazın içindeki ve dışındaki farzlar nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Namazın İçindeki Ve Dışındaki Farzlar Nelerdir

Namaz ibadetinin yerine getirilmesi gereken bazı şartları vardır. Namazın içindeki farzlar ve namazın dışındaki farzlar hakkında lüzumlu bilgileri bu yazıda okuyabilirsiniz.

Namazın İçindeki Farzlar Nelerdir?

İslamiyet'te yer alan bazı kavramlar vardır. Farz kavramı bunlardan birisidir. Farz denildiğinde anlaşılan yapılması ya da yerine getirilmesi zorunluluk olan durumlardır.
Namaz ile ilgili olan toplam 12 farz mevcuttur. Bu 12 farzdan 6'sı namaz dışındaki farzlar ve 6'sı da namaz içindeki farzlar olarak gruplandırılır. Namazın içindeki farzlara gelindiğinde bunlar:

Haberin Devamı

Namaza başlarken "Allahu Ekber" demek, ki buna iftitah tekbiri denmektedir.

Namazda ayakta durmak farzdır. Buna da "kıyam" adı verilmektedir. Kıyamın istisnaları vardır. Örneğin oturarak kılamayan kimse namazını yatarak ima ile kılabilmektedir.

Namaz kılarken Kur’an'dan sure ve ayet okumak farzdır. Buna da "kıraat" adı verilmektedir.

Müslümanın ayakta okuması bittikten sonra eğilip ellerini dizine koymasına da "rüku" adı verilmektedir.

Secde ise namaz kılarken rükudan sonra alın yere değecek biçimde yere kapanmak, secdeye varmaktır.

Kade-i ahire ya da diğer bir anlatımla son oturuş. Son rekatta " Ettehiyyatü"yü okuyacak bir süre kadar oturmaya kade-i ahire denir.

Namazın Dışındaki Farzlar Nelerdir?

Namazın farzlarından diğer altısı olan ve namazın dışındaki farzlar denilen farzlar da aşağıdadır:

Haberin Devamı

Abdest ya da "hadasten taharet" denilen bu şart abdesti anlatmaktadır. Müslüman cünüp, hayızlı ve nifaslı ise mutlaka gusül abdesti almak zorundadır.

Necasetten taharet ise namaz kılacak olan kişinin giysisini, namaz kılacağı yeri dinen pis sayılan şeylerden temizlemesidir.

Avret yerini örtmek bir diğer farzdır. Buna "setr-i avret" denmektedir. Kadın için eller ve yüz dışındaki yerler avret yeridir. Erkeğin ise göbeğinden dizi altına kadar olan bölümdür.

Namaz kılmak için kıbleye dönmek farzdır.

Her namazı vaktinde kılmak farzdır.

Niyet farzdır. Müslüman namaza dururken kalbi ile niyet etmelidir. Niyet başlama tekbiri söylenirken yerine getirilir