EğitimMix Mastering Nedir, Nasıl Yapılır?

Mix Mastering Nedir, Nasıl Yapılır?

22.02.2022 - 17:08 | Son Güncellenme:

Müzik ile ilgilenen pek çok kişi Mixing ve Mastering kavramlarını araştırmaktadır. Albüm kaydı yapan kişilerin bu kavramları bilmesi oldukça önemlidir. Peki, Mix mastering nedir, nasıl yapılır? Mix ve mastering hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Mix Mastering Nedir, Nasıl Yapılır

Albüm kaydı yapmak isteyen kişilerin profesyonel mix ve mastering iyi sound elde edilmesi şart olmaktadır. Demo kayıt yapılıyor ise ciddi ekipmanlara ihtiyaç duyulmadan da işler görülebilmektedir.

Mix Mastering Nedir?

Mix yapmak genel olarak şarkıda kullanılan tüm kayıtları bir araya getirmek ve dinlenebilir kılmak anlamına gelmektedir. Ayrıca kanal seviye ayarları kopmpresör, EQ ve reverb gibi efektler ile de şarkılar daha iyi bir hale gelebilmektedir. Mix bittiği zaman her şeyin doğru duyulduğuna ve parça içerisinde müzikal anlamda hiç eksik olmadığına karar verilmiş olunur.

Mstering ise birinci şarkı yüksek ses ile sayarken ikinci şarkının zor duyulmadığına emin olmak anlamına gelmektedir. Kısaca mastering tüm şarkıların akıllardaki seviyelere uygun bir şekilde düzenlenmesi de denilebilir.

Nasıl Yapılır?

Mix mastering aşamaları ve nasıl yapıldığı bu konu ile ilgilenenler için oldukça önemlidir. Mix mastering aşamaları şu şekildedir:

- Mix aşamasında sesler birbirine karıştırılır ve kanallar arasındaki ses seviyeleri birbirine göre ve verilmek istenen duyguya göre dengelenmektedir.
- Low-cut, grafik ekolayzır, parametrik eq gibi araçlar ile headrıım sağlanmaktadır. Kanalların doğru frekans aralığında olması sağlanmaktadır.
- Komporesör, gate, limiter gibi araçlar ile kanallar ve parçaların dinamiklerine müdahale edilmektedir.
- Reverb, delay gibi zaman efektler ile parça cilalanmaktadır.
- Tün bu araçlar ile artistik efektler de uygulanabilmektedir.
- Mastering aşamasında albüm içerisindeki sesler birbiri ile dengelenir.
- Ses yüksekliği, eq karakteristiği, ambiyans gibi parça aralarındaki parçaların öncesi ve sonrasında boşluklar ayarlanır.

 

Yazarlar