EğitimMitoloji Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Mitoloji Tanrıları Ve Özellikleri Nelerdir?

Mitoloji Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Mitoloji Tanrıları Ve Özellikleri Nelerdir?

10.06.2021 - 13:28 | Son Güncellenme:

Dilimize Yunancadan geçmiş olan mitoloji sözcüğü, Antik Yunan'dan bu yana kullanılmaktadır. Platon ve Demokritos gibi filozofların eserlerinde kullandığı bu kelime orijinal dilinde ''mythologie'' şeklinde yazılır. Önceleri sadece Yunanların gerçeküstü efsaneleri için kullanılan bu sözcük, günümüzde diğer kültürlere ait söylenceler için de kullanılır. Mitoloji nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Mitoloji Tanrıları ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Mitoloji Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Mitoloji Tanrıları Ve Özellikleri Nelerdir

Bu kelimenin kısaltması olan mit sözcüğü günlük hayatta sıklıkla kullandığımız kelimelerin başında geliyor. Mit, hem bilinmeyen hem de gizli sır anlamına gelir.

Mitoloji Nedir?

Karakterlerini devlerin, yarı tanrıların, tanrıların ve insanların oluşturduğu, çoğunlukla halk efsanelerinden esinlenerek oluşturulmuş söylencelere mitoloji denir. Tarihteki en eski mitolojik öyküler Yunan ve Latin edebiyatına aittir.

Mitolojideki her varlık bir duyguyu ya da olguyu temsil eder. Kötü tanrıların ortak özellikleri açgözlü, saldırgan, kibirli ve kıskanç olmalarıdır. Onlarla mücadele eden yarı tanrılar ve insanlar ise yardımlaşmayı, barışı ve hoşgörüyü temsil eder.

Mitoloji TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Kadim uygarlıkların sözlü edebiyat geleneğinin bir parçası olan mitoloji, gerçeküstü ögelerle bezeli efsanelerdir. Mitolojilerde insanın yaratılışı ve dünyadaki var oluş amacı simgesel bir dille anlatılır.

Mitoloji Tanrıları ve Özellikleri Nelerdir?

1- Athena: Yunan mitolojisinde Zeus'un oğlu olan Athena, hem sanat hem de ilham tanrısıdır. İnsanlara ilham vermekle görevli olan Athena, aynı zamanda bilgeliği temsil eder.

2- Zeus: En güçlü tanrıdır. İnsanların daha fazla güçlenmesine engel olmak için onları ikiye bölmüştür. Bunun sonucunda insanlar erkek ve kadın olarak iki ayrı cinsiyette doğmaya başlamıştır.

3- Medusa: Lanetli Tanrıçalardan biri olan Medusa, gözlerinin içine bakanı taşa çevirir.

4- Hera: Zeus'un ilk eşi olan Hera, kıskançlığı ve acımasızlığıyla ünlüdür.

5- Eros: Yunan mitolojisinde aşkı ve sadakati temsil eder.