12.09.2022 - 01:59 | Son Güncellenme:
Bir tür çeşni olan mirin, Japon mutfağının en önemli türler içerisinde yer alır. Özellikle düşük bir alkol oranına sahip olarak, aynı zamanda pirinç şarabı şeklinde de bilinmektedir. Dünya çapında birçok farklı mutfakta değişik yiyeceklerde çeşni olarak yaygın şekilde kullanılır.
Mirin Nedir, Nasıl Hazırlanır?
Uzak Doğu'da kullanılan ve Japon kökenli çeşni türü mirin olarak bilinmektedir. Sakeye benzer bir yapısı bulunmasının yanı sıra, pirinç şarabı şeklinde bir tadımı bulunur. Yüksek şeker oranına sahip olması ile birlikte düşük alkole sahiptir. Düşük alkol seviyesi ile birlikte aynı zamanda yüksek şeker kullanarak özel karışım altında hazırlanır. Günümüzde özel olarak fabrikalarda hazır hale getirilmesi ile beraber, marketlerden alınabilecek bir çeşni türüdür.
Mirin Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Özellikle Deniz ürünlerini pişirirken koku oluşmaması için mirin kullanılır. Aynı zamanda yemek yaparken parçalanmasını önlemek amaçlı birçok farklı ürün de değerlendirilir. Diğer yandan Sushi için özel olarak bir sos şeklinde kullanılan ürünlerden biridir. Çorba, et, patates kızartması ve bu gibi birçok değişik yemekte kullanılan özel bir lezzete sahip çeşniler arasında yer alır. Sebzeler ile birlikte tofu içinde oldukça iyi giden bir çeşni çeşididir.